U Istri pet novih zaraženih, čini se da je izvor sprovod; Kozlevac: Situacija je ozbiljna, ajmo izdržati još dva tjedna

U Istarskoj županiji u četvrtak je utvrđeno pet novih zaraženih koronavirusom, priopćio je istarski Stožer civilne zaštite.

– Obavještavamo vas da je od 17 uzetih uzoraka brisa s područja Istarske županije, koji su bili upućeni u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, pet pozitivnih i 12 negativnih na koronavirus (COVID-19). Od pet pozitivnih, u četiri slučaja radi se o neposrednom kontaktu s već potvrđenom osobom, a kod jednog slučaja radi se o osobi koja je boravila na području Italije, stoji u priopćenju Stožera.

Prema informacijama do kojih je neslužbeno došao HRT, dio novozaraženih bio je u kontaktu sa zaraženim bračnim parom, poznatim istarskim vinarom i njegovom suprugom, koji je nedavno sahranio svog oca, a na sprovod je došao veći broj ljudi.

“Situacija je ozbiljna, ajmo izdržati još dva tjedna”

Gost Dnevnika N1 televitzije bio je Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije. Osvrnuo se na stanje u županiji i još jednom apelirao na sve da se pridržavaju uputa koje dobiju od nadležnih.

Izrazio je sućut obitelji čovjeka koji je preminuo u Istri dok je bio u samoizolaciji i za kojeg se pokazalo da je bio zaražen koronavirusom.

Oko tvrdnje obitelji da je sustav zakazao kaže da je sustav odradio, a prijepori će biti iskomunicirani u sljedećim danima s obitelji. Stožer je u kontaktu s Ministarstvom zdravstva, a inspekcija koja bi trebala utvrditi sve okolnosti smrti čovjeka iz Iste još nije došla.

Situacija je vrlo ozbiljna, iz sata u sat se mijenjaju brojke i zadovoljan sam što je Vlada jučer donijela mjere koje su kompatibilne s mjerama koje smo mi u Istarskoj županiji donijeli prije sedam dana.”

Pojasnio je da se u istarskim gradovima i naseljima provodi dezinfekcija ulica jer je jedna od najboljih preventivnih mjera održavanje čistoće.

“Nitko nema pravo ugrožavati sebe i svoju okolinu pa pozivam građane da ukažu na neodgovorne ljude koji krše samoizolaciju jer je situacija ozbiljna. Virus se prenosi kontaktom i nisu bez razloga osobe u samoizolaciji.”

Misli da nećemo doći do faze uspostavljanja mjera ograničenja kretanja ljudi.

“Oštrije mjere su da se unutarnje kretanje ljudi kontrolira i onemogućava, nije vrijem za ići u posjete, na izlet, putovati, ostanite u svom okruženju. Ajmo izdržati još dva tjedna”, poručio je Kozlevac.

Korona virus: Žena i sin prve žrtve u Hrvatskoj imaju visoku temperaturu, čekaju nalaze

Obitelj ugostitelja kaže da je inače bio zdrav: Nino se gubio i pokušaji oživljavanja bili su uzaludni. Nismo mislili da će ovako završiti, mislili smo da će ga preuzeti, spojiti na respirator i sve će biti u redu

Pula: Upitno je li umrli osim korona virusa imao i drugu kroničnu bolest, pregovaramo oko mjesta obdukcije i zato ne znam kada ćemo imati te rezultate

Facebook Komentari