U Hrvatskoj je 99 osoba zaraženih koronavirusom; Božinović: Mjere se mogu mijenjati

HRT doznaje da je čovjek koji je preminuo u Istri bo je pozitivan na koronavorus, ali stručnjaci smatraju da to nije razlog njegove smrti.

U Hrvatskoj je 99 osoba zaraženih koronavirusom. Od jučer je tako 12 novih osoba zaraženo, kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”.

Podigli smo platformu gdje se razmjenjuju informacije o pozitivnim slučajevima, sada imamo više mjesta gdje se testira na koronavirus. Informacije u realnom vremenu dobiva ministar zdravstva, doktorica Markotić i ja, objasnio je jučer Capak.

Zbog zagušenja telefonskih poziva epidemiolozima podignuli smo pozivni centar, a broj je 113. Javljaju se educirani dragovoljci koji daju informacije o zdravstvenom sustavu i postupanju. Za sve ostale informacije 112, dodao je.

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije u 9 sati izvijestio je o najnovijim informacijama o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak ponovio je da su od srijede potvrđeni novi slučajevi zaraze koronavirusom. U Hrvatskoj se tako broj zaraženih popeo na 99 osoba.

Pod zdravstvenim je nadzorom trenutačno više od 10.000 ljudi, a ozdravilo je pet osoba. Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević izvijestila je na konferenciji za medije da je dosad testirano 1264 uzoraka.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu Alemka Markotić rekla je da su svi dosad oboljeli u dobrom stanju te imaju blage simptome bolesti, osim dvoje pacijenata koji imaju srednje teške simptome, ali bez jasnih znakova pogoršanja.

Istaknula je da će tijekom dana biti poznati nalazi obdukcije preminulog muškarca iz Istre, nakon čega će biti poznato je li koronavirus uzrok smrti.

Markotić je dodala i da će se u narednim danima dijagnostika obavljati i u KBC-ovima.

Božinović: Mjere se mogu mijenjati

Načelnik stožera Davor Božinović kazao je da zasad nema potvrde da se koronavirus prenosi bilo kojim drugim načinom osim osobnim kontaktom. ”To je zato jer se ne pridržavamo onih osnovnih jednostavnih mjera – osobne higijene i izbjegavanja kontakta”, kaže Božinović.

Kada je riječ o mjerama zatvaranja objekata u Hrvatskoj, Božinović je kazao da se radi o privremenim mjerama, no to se može mijenjati. ”One se mogu pooštravati, a mogu biti i blaže. Sve ovisi o tome kako ćemo se mi kao građani odnositi prema njima”, poručio je.

Naglasio je da je važno da teretni promet i dalje funkcionira jer se tako opskrbljavaju trgovine. Dodao je da od srijede praktički nema ulazaka stranih državljana u Hrvatsku, a oni koji su ušli zemlju su već napustili na putu do drugih zemalja.

”Mjere se moraju poštivati jer je to najbolji način da Hrvatska kontrolira situacija koja je kontrolabilna”, zaključio je načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite, prenosi dnevnik.hr.

Muškarac koji je preminuo u samoizolaciji bio je pozitivan na korona virus

Facebook Komentari