Pula: Upitno je li umrli osim korona virusa imao i drugu kroničnu bolest, pregovaramo oko mjesta obdukcije i zato ne znam kada ćemo imati te rezultate

Ravnateljica pulske opće bolnice Irena Hrstić izjavila je u četvrtak kako je potvrđeno da je umrli muškarac iz Brtonigle bio pozitivan na koronavirus, ali i istaknula kako se čekaju i drugi nalazi koji će pokazati je li umro od te zaraze ili od neke druge kronične bolesti.

“Očito se radi o prvoj preminuloj osobi u Hrvatskoj koja je imala COVID-19 i bila je u samoizolaciji. U ovom trenutku znamo da je njegov bris pozitivan na COVID infekciju, dok mi je je sve ostalo nepoznato i nije jasno detektirano. Nije mi poznato je li preminuli imao svoje kronične bolesti ili je isključivi uzrok COVID-19, jer osoba može imati više od jedne bolesti”, rekla je Hrstić.

Na pitanje novinara na izvanrednoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Istarske županije kada će biti poznat nalaz obdukcije umrloga, odgovorila je kako su svi postupci u tijeku.

Umrli s koronavirusom u pravilu se ne obduciraju

Istaknula je kako informacije iz drugih država koje se suočavaju s pandemijom koronavirusa govore da se u pravilu umrli s tom infekcijom ne obduciraju, a takve su preporuke i iz Kine.

“Postoje značajne informacije zašto se ne obduciraju, ponajprije iz razloga što su potrebni specifični postupci. No, mi pregovaramo oko mjesta obdukcije i zato ne znam kada ćemo imati te rezultate”, kazala je Hrstić i dodala kako ne postoji pisani trag o tome da je umrli odbio hospitalizaciju, odnosno izolaciju.

“Tog pisanog traga nema jer je to neophodno uzeti isključivo u bolničkim uvjetima, a samoizolacija ne podrazumijeva bolničke uvjete. Meni je nepoznato postoji li pisani trag, prije bi rekla da ne postoji jer to nije običaj i to nijedan postupnik ne nalaže”, naglasila je.

Dodala je kako je iz medija saznala za optužbe obitelji umrloga, odnosno tvrdnje da on nije odbio hospitalizaciju, ističući kako “ne bi bilo pametno da se i dalje nastavlja s medijskim raspravama”.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović, koji je jučer rekao da je umrli odbio hospitalizaciju, rekao je kako o tome više ne želi govoriti. “Ne bih u ovom trenutku ništa rekao. Pokušat će se sve komunicirati. Informacija koja je primljena to jutro je i prenesena onako kako ju je stožer dobio. Sad ne bih o tome detalje”, kazao je Stojanović.

“Mi smo u kontaktu i komunikaciji s obitelji i sada je primarno da zbrinemo pokojnika u skladu s propisima i pravilima”, poručio je načelnik županijskog stožera Dino Kozlevac.

U Istri nema novoozaraženih

Ravnateljica bolnice Irena Hrstić naglasila je kako u Istri nema novoozaraženih, a u bolnici je trenutno 11 osoba koje su pozitivne na koronavirus.

Navela je i kako je pulska bolnica preuzela dva pacijenta iz zagrebačke KB Dubrava koji su bile u kontaktu s oboljelim zdravstvenim osobljem, te je njima u bolničkim uvjetima određena samoizolacija.

“S obzirom da se Klinička bolnica Dubrava prazni za daljnje potrebe mi smo preuzeli ta dva pacijente, a riječ je o žiteljima Istarske županije i oni iziskuju daljnju hospitalizaciju”, poručila je i naglasila kako nema podataka da se virus pojavio među djelatnicima pulske bolnice koji su bili izvan Hrvatske u periodu do 7. ožujka.

“Oni trenutno koriste godišnji odmor, ponašaju se kao da su u samoizolaciji i ostat će kod kuće do subote, ponajviše kako bi se smirile tenzije oko njih. To su osobe koje su bile na skijalištu u Nassveldu 7. ožujka, u trenutku kada Austrija nije bila klasificirana kao epidemiološki ugrožena zona”, rekla je Hrstić.

Dodala je kako su se sve te osobe javile epidemiološkoj službi, a nije im određena samoizolacija. “U jedanaest dana nisu razvile nijedan simptom, nijedan znak bolesti. Osobno ne smatram da su te osobe u ičemu pogriješile”, zaključila je, piše besplatno Hina.

Obitelj ugostitelja kaže da je inače bio zdrav: Nino se gubio i pokušaji oživljavanja bili su uzaludni. Nismo mislili da će ovako završiti, mislili smo da će ga preuzeti, spojiti na respirator i sve će biti u redu

Facebook Komentari