Poduzetnici o mjerama: Šamar poduzetnicima koji će uzrokovati dugu i bolnu smrt

Gosti Newsrooma bili su Kristina Ercegović, urednica portala Žene i novac i Marko Župa iz Westgate shopping citiyja. Upozoravaju da poduzetnicima ništa ne znače odgode nego su im potrebne konkretne mjere.

Kristina Ercegović upozorava da Vladine mjere nisu mjere nego šamar malim poduzetnicima koji su stup gospodarstva.

“Odgoda nije pomoć, nama bi pomogao otpis i oprost”, kaže i dodaje da je svakom poduzetniku teško donijeti odluku da otpusti radnika.

“Svi su pogođeni, nitko nije otok i sve je lančana reakcija. Odlično što će Vlada vidjeti što će za dva do tri mjeseca, ali do tada tko živ, tko mrtav”, kaže i pita se zašto Vlada nije preuzela model Norveške koja otpisuje potraživanja svojim poduzetnicima.

Navodi primjer da će država isplaćivati minimalnu plaću, a postavlja pitanje tko će odrediti tko zadovoljava uvjete za isplatu.

Marko Župa, iz Westgate shopping cityja kaže da centar nije zatvoren nego radi u skraćenom radnom vremenu i to samo trgovine koje smiju raditi po mjerama koje su od danas na snazi.

Od ožujka je promet u trgovinama i ugostiteljstvu u centru pao i do 90 posto. Kaže i da promet pada već dvadeset dana, a rashodi i davanja državi ostaju isti.

“Trgovina i ugostiteljstvo su teški bolesnici, a odgoda će samo omogućiti bolesnicima dugu i bolna smrt, eutanazija bi bila humanija.

U ovom trenutku imamo situaciju da su prihodi pali, a rashodi su ostali isti”, kaže i dodaje da je samo komunalna naknada za Westgate 850.000 kuna mjesečno i još uvijek nije ništa napravljeno jer unatoč danas izglasanim mjerama u Saboru sada tek svaki grad treba donijeti odluke o komunalnoj naknadi.

Župa predlaže da se sva davanja državi i lokalnoj zajednici stopiraju dok traje epidemija, a onda da budu smanjena pedeset posto sljedećih šest mjeseci nakon kraja epidemije.

Govoreći o odgodi plaćanja kredita kaže da i kad se odgodi on se kad tad mora platiti. Kada je riječ o poslovanju, kaže da je očuvanje radnih mjesta najvažnije, ali da se država mora uključiti jer primjerice ako poslodavac ima izbor hoće li platiti komunalnu naknadu ili otpustiti radnika on će otpustiti radnika jer zna da će mu komunalnu naknadu naplatiti kroz ovrhu, piše N1.

Facebook Komentari