Policija upozorava: Crveni križ pruža pomoć, ali pripazite koga puštate u kuću

Iz Istarske policije upozoravaju sve hrvatske građane, a posebno one starije da paze koga puštaju u svoje domove te da volonteri Crvenog križa dolaze u domove u označenoj odjeći, i to tek nakon što ih građani nazovu da im je potrebna pomoć, a svoj dolazak prethodno najavljuju.

Volonteri Crvenog križa započeli su u Istri s dostavom namirnica starijim osobama, osobama koje se nalaze u samoizolaciji, osobama koje zbog bolesti ne mogu izaći iz domova i ostalim potrebitim građanima. Budući da je takvu situaciju moguće iskoristiti, Policijska uprava istarska upozorava građane da pripaze koga puštaju u svoj dom.

Počinitelji, bilo muške ili ženske osobe, mogu se predstavljati kao volonteri Crvenog križa, a nakon što uđu u stan ili obiteljsku kuću iskorištavaju povjerenje građana i dovode ih u zabludu ili jednostavno iskorištavaju nepažnju građana i otuđuju predmete veće vrijednosti.

Kako bi se građani zaštitili od ovakve vrste prijevara, savjetuju sljedeće:

kod nenajavljenih posjeta ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi,

vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz ”špijunku” ili korištenjem sigurnosnog lanca,

budite sumnjičavi,

ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede,

dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama.

Napominju da volonteri Crvenog križa dolaze u domove u označenoj odjeći i to tek nakon što ih građani nazovu da im je potrebna pomoć. Neposredno prije dolaska, volonteri kontaktiraju građane kako bi im javili da dolaze.

Dakle, ukoliko niste imali prethodni kontakt s djelatnicima Crvenog križa i osobe koje su došle na vaša vrata nisu u službenoj odjeći Crvenog križa, ne otvarajte vrata i obavijestite policiju na broj 192.

Facebook Komentari