Konačni efekt infekcije nećemo uspjeti zaustaviti, možemo ga prolongirati

Nakon rasprave na saborskom Odboru Mostova zastupnica Ines Strenja, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić i ministar zdravstva Vili Beroš potvrdili su još jednom na konferenciji za novinare da su zadovoljni situacijom, no da pažljivo promišljaju daljnje korake, prenosi N1.

“S obzirom na ozbiljnost situacije, zaključak Odbora je da smo izuzetno zadovoljni trenutnom situacijom, načinom kako se do sad nosilo naše ministarstvo. Nije se dizala prevelika panika već je jasno rečeno što je ugroza, što poduzeti kako bi se s tom opasnošću dobro nosili. Način kako je naše ministarstvo reagiralo i podizalo stupnjeve zaštite pokazuje da se za kormilom nalazi pravi čovjek i dajemo mu podršku i ubuduće”, rekla je na početku Ines Strenja.

Ministar Vili Beroš se nadovezao:

“Moja obaveza je bila predočiti sve mjere i Hrvatskom saboru. Otpočetka smo krenuli, objasnili elemente koji su nas natjerali na promjenu incijalne strategije, objasnili smo na čemu je temeljena, način organizacije zdravstvenog sustava i rezultati ukazuju da se u mjere dobro promišljene i u pravom trenu aktivirane. Ne znamo kako će biti, ali odgovorno i promišljeno planiramo sve daljnje korake i nastojimo mobilizirati čitav zdravstveni sustav.”

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić također je istaknuo da podržavaju ministrove odluke:

“U ime hrvatskog lječništva podrška i Berošu i kriznom stožeru u naporima kako bi Hrvatsku što bolje pripremili. Iznijeli smo prijedloge, ponudili svoje kanale komunikacije za još bolju komunikaciju prema liječnicima, spremni smo odazvati se na potrebe zdravstvenog sustava.”

Pregledi u bolnicama
Budući da građani još uvijek postavljaju pitanja o redovnim pregledima u bolnicama, još jednom su istaknuli da su sve posjete koje nisu nužne odgođene.

“Dali smo jasnu uputu bolnicama da se hladni program smanji, da se hitna djelatnost odvija i da sve onkološke bolesti moraju biti tretirane na isti način. Obaveza je svih zdravstvenih radnika, posebno onih koji su koncesionari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, promišljati o nabavi zaštitne opreme uz konzultacije sa županijskim odborima”, rekao je Beroš, a Luetić je dodao da je zdravstveni sustav spreman:

“Sustav ima nešto više od 15.000 lječnika u aktivnoj radnoj dobi, javljaju se i umirovljeni liječnici da uključimo i njih ako bude potrebno, a javljaju se i studenti zadnje godine medicine.”

Beroš je objasnio da su dobili informaciju da SMS poruke s terminima naručivanja još uvijek idu iz informatičkog sustava HZZO-a prema korisnicima i rade na njihovom ukidanju:

“Stopirali smo ih, ali situacija zahtijeva informatičko rješenje koje je u tijeku. Planira se zaustavljanje slanja tih SMS poruka.”

Model rastezanja

Strenja je istaknula da je bez obzira na Vladinu odluku “enormno porasla cijena zaštitnih maski i rukavica” te navela primjer da je izdan račun na 1.200 kuna za jednu masku. O tome su izvijestili i očekuju intervenciju.

Na pitanje zašto je model rastezanja suastava bolji od karantene, Beroš je rekao:

“Sve odluke temeljene su na zaključcima struke. Naša struka smatra da je ovo optimalan model. Kad usporedimo brojeve oboljelih sa susjednim zemljama, možemo biti zadovoljni, epidemiološka situacija je pod nadzorom. Da je tako jednostavno napraviti karantene i to posve učinkovite, odmah bismo to napravili, ali to nije tako jednostavno.

Zato je cilj prolongirati početni val naglog nastanka infekcije, time ćemo zdravstvenom sektoru pružiti mogućnost da pruži adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Konačni efekt infekcije nećemo uspjeti nikakvim mjerama zaustaviti, možemo samo raditi na njegovom prolongiranju.”

Potvrdio je i da KB Dubrava kao glavni centar za najteže slučajeve oboljelih od koronavirusa ima svoje mane, no i one su uzete u obzir kad se birala lokacija.

“Stara je bolnica, ali spada među mlađe objekte zdravstvene zaštite u Hrvatskoj. Građena je suvremeno i daje puno prikljčaka za instalacije koje su potrebne za centar kakav nam treba. Tamo bi se liječili najteži bolesnici kojima je potrebna respiratorna potreba. U početku smo mislili najteže bolesnike slati u sve zdravstvene ustanove u odnosu na broj intenzivnih kreveta, ali to je u Italiji rezultiralo lošim ishodom – infekcija je ušla u sve ustanove. Usuglasili smo se analizirajući to da je potrebno naći jedan centar s određenim brojem respiratora i kreveta i nigdje u području regije nismo našli bolji objekt od KB Dubrava. Ona ima brojne prednosti i ima mane. Jedna od mana je taj ventilacijski sustav, ali on se može anulirati. Detaljno smo analizirali nekoliko segmenata te bolnice. Inženjeri su danima hodali i analizirali, ali nigdje drugdje nemamo toliko priključaka za respiratore”, rekao je Beroš.

Higijena

Ministar nije mogao dati više informacija o muškarcu iz Istre koji je preminuo u samoizolaciji.

“Nije imao značajnije simptome ni temperaturu. Nije izvjesno da je preminuo od posljedica koronavirusa, ali ograđujem se jer to su infromacije od prije nekoliko sati”, rekao je.

Što se tiče uvođenja novih mjera, rekli su da nije došlo do pogoršanja epidemiološke situacije.

“One krajnje restriktivne mjere neće rezultirati bitnim rezultatima. Usporit će se širenje infekcije, ali najviše možemo napraviti sami. Higijena je od osnovne važnosti, ako kao pojedinci to napravimo, napravit ćemo puno više od bilo koje restriktivne mjere. Virus se prenosi aerosolom, zračnim putom, ali najviše dodirom! Zato treba voditi računa o higijeni ruku i ne dodirivati usta, nos ili oči”, naglasio je Beroš.

Facebook Komentari