HZZO prosljeđuje bolnicama 400 milijuna kuna, nova pravila o bolovanju za korona virus

HZZO je objavio kako će bolnicama za ožujak iz državnog proračuna proslijediti dodatnih 400 milijuna kuna.

“Zbog novonastale epidemiološke situacije uzrokovane virusom COVID-10,ugovornim bolničkim zdravstvenim ustanovama za ožujak 2020. godine bit će doznačena dodatna financijska sredstva u iznosu od 400 milijuna kuna, s ciljem poboljšanja njihovih uvjeta poslovanja, namijenjena za pravovremenu i optimalnu opskrbu zdravstvenog sustava lijekovima i potrošnim medicinskim materijalom”, javili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Odluka je donesena na temelju prethodne odluke Ministarstva zdravstva o utvrđivanju kriterija za raspored izvanrednih sredstava iz državnog proračuna.

“Dodatna sredstva bolnice će pravdati isključivo izvršenjem zdravstvene zaštite osiguranim osobama HZZO-a. Napominjemo da je riječ o dodatnim sredstvima koja nisu obuhvaćena Odlukom o utvrđivanju maksimalnih iznosa sredstava za provođenje bolničke i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja (limiti)”, stoji u priopćenju.

Priznato kao profesionalna bolest

HZZO priznaje prava temeljem profesionalne bolesti, ako se radi o zaraznoj bolesti

“Novim Pravilnikom predviđena je mogućnost ostvarivanja prava temeljem priznate profesionalne bolesti, ako se radi o zaraznoj bolesti, od datuma nastanka bolesti, uvažavajući specifična obilježja zaraznih bolesti”, rekli su u HZZO-u.

Pravilnik je donesen je u skladu s mjerama Vlade Republike Hrvatske i Odlukom o proglašavanju opasnosti od epidemije zarazne bolesti COVID-19, u žurnom postupku, uz primjenu skraćenog trajanja postupka savjetovanja s javnošću, zbog izvanrednih okolnosti.

Facebook Komentari