Hrvatska policija na izmaku snaga, Milini upućeno pismo: Slabo smo opremljeni

Ministru Božinoviću i ravnatelju policije Milini upućeno je pismo u kojem policajci traže hitna rješenja da bi mogli civilizirano obavljati sve nove obveze.

Proteklih nekoliko dana svakodnevno pratimo slike s granice: gužva, kolone, nezadovoljni ljudi koji pokušavaju ući u Hrvatsku ili izaći iz nje… i policajci. Iz televizijski snimki vidljivo je da neki imaju rukavice i maske, a neki nemaju niti maske.

Evidentno je da su oni, uz medicinsko osoblje, iznimno istureni na prvoj crti borbe s nevidljivim neprijateljem, koronavirusom: svakodnevno su izloženi vrlo velikom broju nepoznatih osoba, nervoznih i očajnih, koji samo što brže žele proći dalje.

Ne samo da su izloženi na svim graničnim prijelazima, njima je sada povjeren i posao kontrole osoba u samoizolaciji. A kako su opremljeni?

Jedno pakiranje dezificijensa za smjenu

U Nacionalnom sindikatu policije potvrđuju da je situacija na terenu iznimno teška. “Policija jednostavno nije pravovremeno opremljena za posao koji sada mora obavljati, pojačane kontrole na granicama i kontrolu samoizolacije”, odgovaraju na upit Net.hr-a iz tog policijskog sindikata.

I situaciju ilustriraju još jednim podatkom: na graničnom prijelazu Bajakovo, na granici između Hrvatske i Srbije ne radi rendgen za pregled vozila, te su policijski službenici kod svake sumnje primorani ručno otvarati vozilo i pregledavati, što traje oko dva sata – a to još dodatno stvara gužvu na ionako prenapregnutim graničnim prijelazima.

Kažu da su više puta već apelirali da se taj uređaj popravi, radi se o trošku od oko 10 tisuća kuna, ali “nadležni” – jednostavno ne reagiraju.

U Nacionalnom sindikatu policije kažu da već danima dobivaju vrlo ozbiljne primjedbe svojih članova i upozorenja da nisu dobro opremljeni, da su vrlo izloženi – i bez odgovarajuće podrške i skrbi. Jedan njihov član upozorio je da je osobno izdavao rješenja o samoizolaciji, i da je izdvojio četiri osobe.

Po te četiri osobe stiglo je vozilo saniteta i osoblje – “obučeni za uvjete epidemije, kao svemirci”, a policajac se osjećao jadno i nesigurno – samo s običnom maskom i rukavicama.

“Nitko me ništa ne pita”

“Mene nitko ništa ne pita, kolege bježe od mene, sam sam se izolirao od mame, jer je starija, ali od supruge se nisam mogao izolirati”, jedno je od svjedočanstava zaprimljeno u Nacionalnom sindikatu policije.

Iz Nacionalnog sindikata policije, koji predvodi Nikola Kajkić, u ponedjeljak, 16. ožujka, upućeni su ministru policije Davoru Božinoviću i ravnatelju policije, Nikoli Milini, dopisi u kojima traže hitno rješavanje situacije, odgovarajuće opremanje svih policajaca ali i rasterećenje onih koji su sada opterećeni kontrolom samoizolacije. U trenutku slanja dopisa takvih je bilo oko devet tisuća, a već sutradan bilo ih je značajno više.

Traži se, prije svega oprema (maske, rukavice, zaštitna odijela itd.) ali i predlaže da se do daljnjega obustave “hitne radnje” kao što je provjera prebivališta građana, operativne provjere za oružje, itd. ili represivne akcije za kontrolu i regulaciju prometa (kako bi se rasteretilo policajce koji su zaduženi za kontrolu samoizolacije).

Traže i da se zaštitnim sredstvima opreme i službe za nadzor ulaska građana u policijske uprave, izdavanje dokumenata i slično, kako bi se izbjegla mogućnost širenja zaraze.

Za kolegice i kolege koji rade nadzor državne granice, a došli su u doticaj sa sumnjivim osobama, traže testiranje, hitan liječnički pregled i, po potrebi, mogućnost organiziranja samoizolacije.

Naime, upozoravaju u ovom policijskom sindikatu, uslijed dodjele novog posla policajcima – kontrole samoizolacije – zaboravilo se razraditi postupanje u slučaju policajaca koji su došli u doticaj sa zaraženim ili potencijalno zaraženim osobama, odnosno, kako će izgledati obveza samoizolacije za policajce i kakve će im biti plaće u tom razdoblju.

Do zaključenja teksta Nacionalni sindikat nije dobio odgovore ni od ministra, niti od ravnatelja. I Net.hr je uputio upit službi za odnose s javnošću MUP-a i pitali kakva je opskrbljenost zaštitnim sredstvima, gdje su urgentne točke i je li se moglo više učiniti na pravovremenoj opskrbi.

Također, pitali su jesu li među policajcima detektirane osobe koje su možda rizične (zbog kroničnih oboljenja, ili su jedini skrbnici o iznimno rizičnim osobama) te razmatra li se mogućnost da ih se rasporedi na manje izložene pozicije. Ali do zaključenja teksta nisu dobili odgovor.

Facebook Komentari