Beroš: 12 novooboljelih – 81 u Hrvatskoj; Osam liječnika je zaraženo

Stožer civilne zaštite na konferenciji za medije izvijestio je o 12 novih pozitivnih bolesnika. Tijekom dana očekuje se i potvrda novih rigoroznih mjera prevencije.

Ministar Vili Beroš objavio je da je 12 novooboljelih, što je ukupno 81 u Hrvatskoj. ”Naše pripreme za treću fazu su adekvatne, čuo sam se s rvnateljima bolnica, svi su shvatili”, rekao je.

Izvijestio je da su spremni preraspodjeliti liječnike budući da ima zaraženih zdravstvenih radnika. Rekao je da ostale zdravstvene ustanove pružaju pomoć za sva ostala oboljenja i kronična stanja. Zahvalio je i privatnom zdravstenom sektoru jer su se svi stavili na raspolaganje za ispomoć.

Ravnateljica Infektivne klinike Alemka Markotić rekla je da svi bolesnici imaju lakše simptome, nema težih bolesdnika. Svi liječnici iz Zarazne koji su bili u kontaktu s oboljelim liječnikom s Rebra su negativni.

Čelnik Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je da povećan broj mobitela za koronavirus, ali su i oni zagušeni. Od jutros u 7 sati formiran je broj 113. ”Tamo ćemo trajno imati 10 volontera koji će odgovarati na pitanja građana”, rekao je. Kaže da je maloprije provjerio i da mu se javuio simpatzičan ženski glas.

Potvrdio je da je osam liječnika zaraženo koronavirusom.

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut rekao je da za žurne pozive i dalje radi telefon 112. Kaže da je organiziran sustav dostave temeljnih namirnica i lijekova starijim osobama.

Čelnik Crvenog križa Robert Markt rekao je da su ponosni što mogu pomoći. Pozvao je darivatelje da kontaktiraju Crveni križ i Zavod kako bi se informirali o darivanju krvi. Pokrenuli su telefone za psihološku pomoć za sve građane koji osjećaju tjeskobu, a osobito oni koji su u karanteni i samoizolaciji. Rekao je da su se brojni građani organizirali u pomoći susjedima,ali da trebamo biti oprezni u humanosti. Izdali su letke s uputama za davatelje i primatelje pomoći. Kontakt ne smije biti blizak, razgovor ne smije trajati više od 5 minuta, ambalaža se mora baciti i ruke oprati. Moraju svi znati s kim su bili u kontaktu kako bi epidemiolozi mogli pratiti situaciju.

U Hrvatskoj je više od 10.000 osoba pod mjerama samoizolacije.

Danas se očekuje i predstavljanje posebnih mjera koje će se primjenjivati sljedećih 30 dana, a koje će bitno utjecati na sve, a posebno na starije osobe kao najugroženiju skupinu. Najavljeno je ograničavanje rada trgovina, zatvaranje kafića, restorana, kina, muzeja, teretana, dječjih radionica…, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari