Vujčić: Dogodit će se neke strukturne promjene

Guverner HNB-a, Boris Vujčić, komentirao je utjecaj epidemije koronavirusa na protok novca u Republici Hrvatskoj.

“Vidjeli smo snažniji pritisak na tečaj kune, Hrvatska narodna banka je stabilizirala tečaj kune, on će ostati stabilan, kao što je bio zadnjih četvrt stoljeća”, rekao je Vujčić.

“Nema nikakve potrebe da ljudi povlače gotovinu, u ovom trenutku ne vidimo probleme koji bi mogli ugroziti sustav, bez obzira što će se događati s virusom i epidemijom”, rekao je Vujčić, dodavši da imaju visoke devizne zalihe i kreiranje likvidnosti koliko je potrebno.
“Jasno je da je ovo situacija koja nije uobičajena, i svima je u interesu da se prebrodi, da se odgode potraživanja koja postoje prema onima koji neće moći funkcionirati zbog epidemije”, rekao je guverner HNB-a.
“U svakom trenutku će dio gospodarstva raditi, a dio možda neće, ali ako je to u razumnom roku, odnosno, sasvim sigurno gospodarstvo ima kapacitete da to prebrodi”, rekao je Vujčić, poručivši da je razumno očekivati rebalans proračuna.
Što se tiče oporavka gospodarstva, Vujčić je rekao da bi se on, bude li ciklus epidemije onakav kakav smo vidjeli u drugim zemljama, mogao vidjeti u trećem kvartalu. “Što prije ciklus epidemije završi, prije će biti oporavak”, poručio je.
“Dogodit će se i neke strukturne promjene, gdje ćemo u poljoprivrednoj proizvodnji vidjeti povećanje proizvodnje, za koje bi bilo dobro da ostane i nakon što prođe ova kriza, znači samodostatnost Hrvatske u poljoprivrednoj proizvodnji”, rekao je Vujčić, prenosi N1.

Facebook Komentari