Stožer civilne zaštite RH od 17. ožujka 2020. u 10 sati: Apeliramo da sve osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih bolesti ostanu u svojim kućanstvima

Iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, danas je potvrđeno devet oboljelih osoba novim koronavirusom. Dosad je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 65 oboljelih osoba, od kojih su četiri osobe ozdravile.

Do ovog trenutka testirano je 1014 uzoraka i 29 uzoraka je na testiranju. Pod zdravstveni nadzor stavljeno je 9 598 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom.

U Republici Hrvatskoj u karantenu su smještene 63 osobe, 24 strana državljana i 39 hrvatskih.

Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz sljedećih država/područja: Narodne Republike Kine (provincija Hubei), Talijanske Republike, Savezne Republike Njemačke (Okrug Heisenberg u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna – Vestfalija), Republike Koreje (grad Daegu i provincija Cheongdo) i Islamske Republike Iran bit će upoznati s mjerom obaveznog smještaja u karantenu na razdoblje od 14 dana, a svi hrvatski državljani dobit će rješenje o obvezi kućne karantene/samoizolacije na razdoblje od 14 dana.

Svi strani i hrvatski državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz država/područja navedenih u Odluci (https://civilna-zastita.gov.hr/UserDocsImages/CIVILNA ZAŠTITA/PDF_ZA WEB/Odluka o posebnoj mjeri izolacije_16.3.2020..pdf) dobit će rješenje o obvezi kućne karantene/samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Navedena lista država/područja mijenjat će se u skladu s preporukama i epidemiološkom situacijom.

Apeliramo da sve osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih bolesti ostanu u svojim kućanstvima i izlaze samo u slučaju nužde jer imaju veći rizik od razvoja težeg oblika COVID-19. (https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Stariji-i-ostali-osjetljivi-na-koronavirus-2.pdf)

Apeliramo na osobe kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su im dane.

Pridržavanjem svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Prevencija je ključna te molimo građane i poslodavce da se pridržavaju svih navedenih smjernica i uputa:
Preporuka postupanja u domovima zdravlja / pružateljima zdravstvene zaštite na primarnoj razini
Upute za SAMOIZOLACIJU – HR
Dodatne upute za pojedince, kolektive i poslodavce
Plakat za javne prostore B1 – COVID-19_HR-ENG
Izolacija za sve potvrđene slučajeve čije medicinsko stanje ne zahtijeva bolničko liječenje
Preporuke za očuvanje zdravlja osobama životne dobi 60+ i osobama oboljelim od kroničnih bolesti
Mjere zaštite od respiratornih infekcija uključujući i SARS-CoV-2 – osobe s kroničnim bolestima, te starije osobe
Racionalna uporaba osobne zaštitne opreme (OZO) za koronavirusnu bolest
Racionalna uporaba osobne zaštitne opreme za koronavirusnu bolest – ljekarništvo
Čišćenje i dezinfekcija prostora bez oboljelih od COVID-19
Naputak za zdravstvene ustanove namijenjen bolesnicima i osobama u pratnji
Preporuka postupanja u odgojno-obrazovnim ustanovama (dječjim vrtićima, školama i đačkim domovima)
Preporuka postupanja u sveučilištima i veleučilištima
Preporuka postupanja u ustanovama socijalne skrbi
Postupci i mjere zaštite u hotelima (hoteljerstvu)/turističkom sektoru

Niz uputa koje se svakodnevno ažuriraju i objavljuju na web stranicama pratite na poveznici: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Ponavljamo upute za građane:
1. Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine telefonom.
2. Osobe koje su unazad 14 dana boravile u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, moraju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.
3. Osobe koje su boravile unutar 14 dana u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom svom nadležnom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa.

Sve informacije vezane uz novi koronavirus pratite na web stranicama i društvenim mrežama:
https://vlada.gov.hr/koronavirus
https://zdravlje.gov.hr/corona-virus-i-mjere-prevencije/4952
https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/
https://civilna-zastita.gov.hr/

https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je preporuke za putovanje kojima se građane poziva na oprez i detaljnije informiranje prije puta u inozemstvo: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.
Upiti vezani uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske mogu se slati na e-mail adresu: [email protected]

Facebook Komentari