Na dan Patrika i Domagoja nema “meteospokoja”

Premda je pozornost i hrvatske i svjetske javnosti ponajviše usmjerena na koronavirus – zbog njega i naših školaraca na prvu “teleškolu” – školu na daljinu, vidljivu i na HRT3 – ne bi trebalo prestati živjeti i djelovati i na drugim područjima. Među ostalim, i na prilagođavanju klimatskim promjenama, također jednom od globalnih problema, a osobito u utorak ujutro u kopnenom području – i ublažavanju lokalne nevolje – jutarnjeg mraza. Srećom, bit će rjeđa i manje intenzivna pojava nego u ponedjeljak, kada je gotovo diljem unutrašnjosti temperatura zraka na 2 metra visine bila negativna. Štoviše, pri tlu je bila većinom oko -5 °C i niža, u Varaždinu čak -10 °C!, pišu mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula na HRT-ovoj stranici.

A nakon jutarnje svježine, pa i hladnoće, Dan svetoga Patrika, ali i Domagoja i Hrvatina, bit će topliji od ponedjeljka, iako diljem Hrvatske ne i tako vedar. Tijekom dana će oblaka biti sve više, osobito u gorju, te ponajviše središnjoj Hrvatskoj, gdje se u noći na srijedu i tijekom djelomice sunčane srijede može primijetiti i gdjekoja kišna kap, a na Jadranu će u srijedu prolazno zapuhati umjerena, mjestimice možda i jaka bura.

U četvrtak i petak ponovno posvuda mirnije i sunčanije, a za vikend je pak sve veća vjerojatnost promjene vremena i pada temperature, ponegdje i kiše, u gorju i snijega, na Jadranu ponovno jake i olujne bure…

Ostvari li se takav scenarij – od nedjelje će se, uz hladnije vrijeme, samoizolacije i karantene u zatvorenim prostorima lakše podnositi nego za pretežno sunčanog i iznadprosječno toplog radnog dijela ovoga tjedna, pa neće biti potrebne oštre kritike i upozorenja kao sada. A valja nam se i nastaviti nadati ublažavanju pa i prestanku ovog “koronastanja” te što skorijem ostvarenju rečenice Antuna Gustava Matoša: “Narodi mogu postići sve…”

Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa – prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku. Ne stignete li, ili ne možete ni u aplikaciji, ni putom HRTint ili HRTi – prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome – možete pogledati i na “Vrijeme i promet”.

Utorak: većinom sunčano i toplije, ali ujutro ponegdje na kopnu mraz

mr. sc. Dragoslav Dragojović: “U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčano, poslijepodne u zapadnim krajevima s povremeno umjerenom naoblakom. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od -3 do 0 °C, a najviša dnevna između 16 i 18 °C.

Podjednaka poslijepodnevna temperatura i malo viša jutarnja bit će u središnjoj Hrvatskoj, uz sunčano prijepodne, te poslijepodne uz postupan porast naoblake sa sjeverozapada. Vjetar većinom slab.

Na sjevernom Jadranu i u gorju prijepodne većinom sunčano, a poslijepodne i navečer mjestimice umjerena naoblaka. Uz obalu ujutro slaba do umjerena bura, a tijekom dana prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. U gorskim krajevima u noći i ujutro slab mraz s temperaturom od -3 do 0 °C, a uz obalu između 4 i 9 °C. Najviša dnevna uglavnom između 14 i 17 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije sunčano i danju razmjerno toplo. Puhat će slab do umjeren zapadnjak, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak, pri čemu će more biti mirno ili malo valovito. Jutarnja temperatura od 0 do 3 °C, uz obalu između 6 i 9 °C, a najviša dnevna od 15 do 18 °C.”

Do vikenda većinom sunčano i još toplije, pa promjena…

“Idućih dana u unutrašnjosti pretežno sunčano, uz dnevnu temperaturu višu od prosjeka za doba godine. U središnjim i istočnim krajevima povremeno će biti umjerene naoblake. Potkraj tjedna sve je veća vjerojatnost naoblačenja s kišom i padom temperature zraka.

I na Jadranu u nastavku tjedna obilje sunčanog vremena, osobito u Dalmaciji. Umjerene naoblake povremeno će biti na sjevernom dijelu i unutrašnjosti Istre. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak, u četvrtak i petak jugo i jugozapadnjak, a u nedjelju će zapuhati jaka bura, uz manji pad temperature zraka.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Facebook Komentari