HGK: 80 posto tvrtki trpi gubitke zbog kronavirusa -U pet najugroženijih djelatnosti ušle i umjetnost, zabava i rekreacija

Najnovija anketa HGK pokazuje da 80 posto domaćih tvrtki osjeća posljedice koronavirusa na poslovanje, što je porast od 13 postotnih poena u samo 16 dana.

Gotovo 60 posto tvrtki je prijavilo kako su do sada zabilježile gubitke do 500.000 kuna (+5pp u odnosu na prethodno mjerenje), a ukoliko situacija potraje, 11 posto ih očekuje gubitke veće od milijun kuna.

„Najpogođeniji su i dalje turizam, poljoprivreda i prijevoz, a zbog odluke o otkazivanju masovnijih okupljanja među najugroženije djelatnosti sada su ušle i umjetnost, zabava i rekreacija. Posebno zabrinjava podatak da 6 posto mikro poduzeća i 3 posto velikih kompanija procjenjuje da će morati ugasiti poslovanje ako se ovakvo stanje nastavi još mjesec dana“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović komentirajući rezultate ankete.
Najveći porast udjela pogođenih tvrtki u odnosu na prethodno mjerenje bilježe obrazovanje, uslužne djelatnosti te stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, a najčešće poteškoće poduzetnika i dalje su vezane uz dovršenje postojećih i već ugovorenih poslova (rast od 9 pp) te smanjenu potražnju na domaćem tržištu (+8pp).

Putničke agencije su bile prve na udaru krize pa ne iznenađuje da ih preko polovice prijavljuje pad bookinga od 20 do 60 posto.
Što se izvoza i uvoza tiče, podjednak broj tvrtki osjeća poteškoće (oko 65 posto), s tim da je osjetno narastao broj srednjih i velikih tvrtki koje zbog blokade granica imaju otežan uvoz. Djelatnosti koje bilježe najveći pad uvoza su i dalje putničke agencije te prijevoz i skladištenje, a s tim problemom se sve češće suočavaju i tvrtke iz prerađivačke industrije, građevinarstva i trgovine na veliko i malo. Pad izvoza i uvoza najviše se osjeti u Istarskoj i Varaždinskoj županiji.

Prema posljednjim rezultatima ankete 7 posto tvrtki ima radnike u samoizolaciji. Među njima više od polovine koristi mogućnost rada od kuće, dok u 30 posto tvrtki rad od kuće nije moguć. Mikro tvrtke su i dalje najfleksibilnije po tom pitanju (59 posto podržava mogućnost rada od kuće).
U anketi HGK je do sada sudjelovalo gotovo 2000 tvrtki iz cijele zemlje, piše HGK.

Facebook Komentari