Broj zaraženih porastao na 69, Božinović: Ugostiteljske objekte ćemo zatvoriti; Šaljemo signale o tome što planiramo raditi

Davor Božinović najavio je u razgovoru na RTL-u: Ugostiteljske objekte ćemo zatvoriti na 30 dana.

Sa šefom stožera, ministrom Davorom Božinovićem razgovarala je Damira Gregoret. Ministar je rekao da će mali granični prijelazi sa Slovenijom biti zatvoreni od ponoći.

“EU na najvišoj razini Europskog vijeća ima sastanak na kojoj će razmatrati i pitanje zatvaranja granica. Siguran sam da će EU naći načina kako da se gospodarski tokovi zadrže. To su konvoji, ali pitanje je jesu li oni potrebni. Što se tiče ljudi, tu će sigurno biti određenih restrikcija, posebno prema ljudima koji nisu u članicama EU.”

Kada govorimo o granici Hrvatske s BiH, Božinović kaže da je tu promet de facto stao.

“Osim tranzita kroz Hrvatsku ni tu nema baš prometa.”

Na pitanje kada se zatvaraju ugostiteljski objekti, ministar je rekao da će mjere početi sutra tijekom dana ili četvrtak.

”To je nešto što ćemo sutra prezentirati, dao ih je i premijer na sjednici Vlade. Mi pokušavamo naći popratna rješenja, treba zaštiti i radna mjesta. Sve se to komplementarno radi. Vlada s paketom mjera ide u Sabor, nakon toga ćemo imati sjednicu Stožera, a onda ćemo objaviti javno mjere. Ostavit će se ono što je nužno”, rekao je Božinović dodajući da će mjere trajati minimalno 30 dana.

Upitan koliko je siguran da će to pomoći u ovoj situaciji, ministar kaže: ”Donosimo sve mjere za koje se nadamo da će pomoći da se virus ne širi. Još uvijek je situacija pod kontrolom, znamo sve osobe koje su oboljele što je velika prednost.”

Vrtići i škole za prvu ruku zatvoreni su na dva tjedna. Znači li to da kao ugostiteljski objekti neće raditi mjesec dana?

“Sve te mjere donosimo u danom trenutku za određeno razdoblje, ali uvijek te aktivnosti, uključujući i školske možemo nastaviti. U trenutku kad se donosila odluka za škole, donijela se za određeno razdoblje. Sutra ćemo donijeti ove mjere za 30 dana.”

Ministar uvjerava da imaju isplanirane sljedeće korake.

“Šaljemo signale o tome što planiramo raditi”, zaključio je Božinović.

………………………………………………………………………………………………………………………………

U Hrvatskoj je porastao broj oboljelih od koronavirusa. Ministar Vili Beroš kaže da je od poslijepodneva broj oboljelih porastao na 69.
Do sada je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 69 oboljelih osoba, od kojih su četiri osobe ozdravile

Do ovog trenutka testirano je 1014 uzoraka i 29 uzoraka je na testiranju.

Pod zdravstveni nadzor stavljeno je 9 598 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom.

U Republici Hrvatskoj u karantenu su smještene 63 osobe, 24 strana državljana i 39 hrvatskih.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da imamo četiri nova bolesnika do popodneva i sada ih je 69. Imaju više od 1000 testiranja.

“Epidemiološka situacija će sljedećih dana biti drugačija. Ako našu zemlju usporedimo s drugim zemljama ovo daje određeni optimizam i pokazuje da su mjere učinkovite i da smo ih proveli pravodobno.”, rekao je.

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da od sutra kreću mjere ograničavanja i privremena obustava pojedinih djelatnosti koje će trajati 30 dana, prenosi N1.

Predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović podsjetio je na početku konferencije na mjere koje je zbog koronavirusa donijela Vlada Republike Hrvatske. U narednim se danima očekuje privremeno zatvaranje trgovina, trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata, uslužnih djelatnosti, muzeja, kina, kazališta, teretana, izložbi, dječjih radionica. Na građane je apelirao da shvate ozbiljnost situacije.

Dodao je da su od danas aktivirani i lokalni stožeri civilne zaštite ”kako bi se uspješno provele planirane mjere”. ”One su vezane za ograničavanje javnog okupljanja, ugostitetljske obrte, uslužne djelatnosti. S time ćemo ići već sutra. Privremeno ćemo ih ograničiti na 30 dana i nadamo se da to nećemo morati produljivati”, kazao je Božinović.

U petak će na konferenciji za medije biti i predstavnici Crvenog križa koji će objasniti organizaciju akcije za pomoć starijima i onima kojima ne mogu pomoći članovi obitelji.

Božinović je kazao da se u dogovoru sa Slovenijom zatvara 27 graničnih prijelaza za pogranični promet.

Dosad je u Hrvatskoj potvrđeno 65 slučajeva zaraze koronavirusom, a iz bolnice otpušteno pet osoba. Pod zdravstveni nadzor je stavljeno više od 9500 ljudi, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari