Vlada donosi mjere za spas gospodarstva, među njima zabrana izvoza nekih roba

Vlada će danas usuglasiti konačni set mjera kojima treba pomoći gospodarstvu da prevlada negativne posljedice pandemije koronavirusa, a u utorak će, kako je najavio premijer Andrej Plenković, i formalno ih usvojiti te uputiti u proceduru.

Riječ je o dva seta mjera. Prvi se odnosi na one za čiju je provedbu potrebno izmijeniti zakone i podzakonske akte, a drugi su potezi za koje su ovlašteni ministri, svaki u svome resoru. Ministri imaju konkretne zadatke koje će provoditi u području svoje nadležnosti.

Premijer Plenković je kazao da će se pripremiti 13 zakonskih prijedloga, a intervencije za pomoć gospodarstvu provodit će se kroz pet najrelevantnijih Vladinih resora. Riječ je o Ministarstvu financija, Ministarstvu gospodarstva, Ministarstvu poljoprivrede, turizma, te rada, piše Jutarnji list.

Odgode plaćanja

Do sada se već govorilo o odgodama plaćanja davanja državi što spada u resor financija, no bitnu ulogu igra i Ministarstvo gospodarstva. Prema našim informacijama, ministar gospodarstva Darko Horvat dnevno je u kontaktu s Nacionalnim stožerom oko robnih rezervi u kojima mora biti dovoljno svega što stožer traži.

Robne rezerve su vrlo bitne u ovoj situaciji i kako se nešto iz njih otpušta, tako se treba i popunjavati. U koordinaciji s Nacionalnim stožerom robne rezerve će se prošiti i onim potrepštinama koje su potrebne zbog specifične situacije.

Također doznajemo da će Vlada pripremiti alate uz pomoć kojih bi se mogao spriječiti izvoz roba koje su potrebne u Hrvatskoj kako ne bi došlo do nestašice. S druge strane, Vlada se sprema i na interventne linije otkupa viškova koje proizvođači ne bi mogli plasirati na tržište. Oni bi išli u rezerve, a sve ono što ne bi bilo potrebno plasiralo bi se u trgovine.

U sektoru koje pokriva Ministarstvo rada pripremile bi se zakonske izmjene koje bi omogućile da Hrvatska može odmah koristiti velike europske fondove. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen prije dva dana je najavila mogućnost investicijskog fonda od 37 milijardi eura iz kojeg bi se pomoglo gospodarstvu pogođenom koronavirusom.

Vlada se priprema za povlačenje sredstava iz toga fonda, ali i drugih većih europskih fondova, kao i prilagodbu za relokaciju postojećih, odnosno da se s jedne namjene prebace na drugu koja je u ovome času potrebnija. Suštinska je mjera osiguravanje likvidnosti, posebno za mala i srednja poduzeća koja su naročito pogođena posljedicama pandemije.

Vlada je već komunicirala određene mjere kao što je odgoda plaćanja poreza i doprinosa na plaće, odgoda plaćanja predujma poreza te dogovor s HBOR-om i komercijalnim bankama o odgodama plaćanja kredita.

Facebook Komentari