U Hrvatskoj je zaraženo još sedam ljudi, sad je 56; Imamo daleko, daleko veći broj kapaciteta o onih koje prema primjerima iz Italije očekujemo

Screenshot: N1

Na press konferenciji Nacionalnog stožera u ponedjeljak ujutro objavljeno je da je u Hrvatskoj zaraženo još sedam ljudi, rekao je na ministar zdravstva Vili Beroš. Ukupno ih je sada 56.

Jedan je iz Rijeke, jedan iz Karlovca i pet iz Zagreba, rekao je ministar. Među njima je i liječnik s Rebra.

“Ulazimo u treću fazu borbe protiv koronavirusa koja uključuje mobilizaciju zdravstvenog sustava”, rekao je na press konferenciji ministar Vili Beroš.

“Iskrsnuo je mali problem kod evakuacije KB Dubrava, bilo je više kontakata s njihovim zaraženim liječnicima, pa nećemo moći potpuno evakuirati bolnicu. Tih pacijenata koji moraju ostati je manje od sto”, rekao je Beroš.

“Klinička slika svih bolesnika je blaža, nema nijednog bolesnika sa značajnijim komplikacijama. Mi ćemo u skorije vrijeme vjerojatno imati nekoga tko je teže bolestan. Možemo očekivati da će to biti 3 do 5 posto zaraženih”, kazao je Beroš.

“Možete biti sigurni da imamo daleko, daleko veći broj kapaciteta o onih koje prema primjerima iz Italije očekujemo”, rekao je Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da je bitno da se održava balans između dobre epidemiološke situacije i oštrine i širine mjera. “Ne bi bilo dobro da sve zatvorimo, život bi stao i stvari ne bi mogle funkcionirati. Mi epidemiolozi moramo predlagati na dnevnoj bazi Stožeru i vladi mjere za koje mislimo da su prioritetne”, kazao je Capak.
Imamo 9000 ljudi u samizolaciji, dodao je.

Šef stožera, potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je da je koronavirus široki problem.

“Problem koronavirusa je širok i socijalni problem i mi radimo ne samo unutar Hrvatske, već smo u bliskim kontaktima s kolegama u okruženju i na razini EU kako bi stvorili okvir u kojem sve može teći u najmanjoj mogućoj mjeri ograničeno. “Osnovno je da se održe tokovi za dostavu roba, na tome smo intenzivno radili. Kamionski prijevoz tereta, roba, lijekova, hrane funkcionira na način da smo uspostavili devet konvoja, sedam ih je prošlo prema Srbiji, jedan je u Novskoj”, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, prenosi N1.

Facebook Komentari