Plenković o mjerama za gospodarstvo zbog korona virusa: Na stolu su odgode plaćanja poreza i doprinosa, reprogramiranje kredita…

Premijer Andrej Plenković gostovao je u Dnevniku Nove TV i komentirao borbu Hrvatske protiv koronavirusa , ali i pobjedu na izborima u HDZ-u.

S reporterom Mislavom Bagom u Banskim dvorima predsjednik Vlade razgovara o borbi Hrvatske s epidemijom koronavirusa te novim mjerama i zakonima koji će sutra biti predstavljene na Vladi. Komentirat će i rezultate izbora u HDZ-u na kojima je ponovno izabran za šefa stranke.

Na pitanje što nas čeka u borbi protiv epidemije Plenković je poručio kako je Hrvatska u ratu protiv pandemije te je sada vrijeme za samodisciplinu.

“Nema potrebe za stvaranjem prekomjernih zaliha, namirnica ima dovoljno. Druga vrsta panike je ona financijska. Nije potrebno kupovati eure, Hrvatska je puno otpornija na bilo koju vrstu financijskog šoka”, rekao je.

Apelirao je na građane da slušaju savjete stručnjaka i ne podliježu panici.

Istaknuo je kako se unutar Europske unije limitira sve ono što nije najnužnije.

Osvrnuo se i na odbijenog prijedlog zagrebačkog stožera Civilne zaštite o strožim mjerama u gradu Zagrebu te kazao kako će se u srijedu ili četvrtak usvojiti veće ovlasti Nacionalnog stožera civilne zaštite.

“To ne znači da nećemo osluhnuti posebne zahtjeve kako što je bio slučaj u Istarskoj županiji, ali odluke će donositi Nacionalni stožer”, poručio je.

Apelirao je i na građane da se drže pravila samoizolacije te poručio da se nada da će se hakeri na online sustav obrazovanje biti uhvaćeni.

“Mi smo dogovorom s ministrima susjednih zemalja uspjeli dogovoriti koridor za prohod robe. Logično je da EU osigura taj koridor. U ovom trenutku Hrvati iz BiH mogu normalno ulaziti u zemlju. Brojevi u BiH su još uvijek mali”; rekao je.

Kad je riječ o novim ekonomskim mjerama premijer je rekao kako će se predložiti paket mjera za privatni sektor.

“Na stolu su odgode plaćenje poreza i doprinosa, omogućiti likvidnost, reprogramirati kredite…Svi pokazuju veliki sluh za ovu krizu. Mislim da ćemo moći prebroditi ovu krizu bez prevelikih financijskih troškova”, rekao je.

Na stolu je prijedlog da mi damo minimalni iznos plaće, a svaki poslodavac može nadomjestiti ostatak.

“U zakonima koje ćemo sutra predstaviti trenutno nema riječi o režijama”, kazao je premijer.

Upitan kako se on nosi s psihozom, premijer je kazao kako nema vremena za psihoze.

Na pitanje je li i on bio na testiranju samo je poručio “obavljamo sve”.

Osvrnuo se i na rezultate izbora u HDZ-u te odluku kako Milijan Brkić više neće biti potpredsjednik Sabora, a Miro Kovač predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku.

“Poruka naših članova i činjenica da je svih 4 kandidata za potpredsjednika izabrano govori o potpori našem smjeru. Logično je da Ante Sanader postane potpredsjednik Sabora. Milijan Brkić i Miro Kovač i dalje su članovi HDZ-a. Na ključnim mjestima moramo imati ljude koji dijele viziju stranke, a ne netkog tko je još jučer govorio da stranka ne ide u dobrom smjeru”, rekao je.

Kad je riječ o planovima za parlamentarne izbore, rekao je kako još nisu raspravljali o eventualnim suradnjama na lokalnim izborima.

“Sigurno nećemo s HNS-om ići na iste liste. Da nam se ovakva kriza događa u vrijeme prije 10 godina, onda ne bi mogao reći da smo otporniji na vanjske šokove. Hrvatska danas izgleda puno bolje nego prije četiri godine. Bez političke stabilnosti, to jest 76 ruku u Saboru to se ne bi dogodilo”, kazao je premijer.

Facebook Komentari