Orban zatvara Mađarsku za sve osim Mađara: Svaka država razvija svoju vlastitu strategiju; Fokusiramo se na Austriju i pokušavamo što prije usvojiti tamo poduzete mjere

Mađarski premijer Viktor Orban u ponedjeljak u ponedjeljak se obratio u parlamentu:

“Suočavamo se s nevidljivim i nepoznatim neprijateljem. Ovo je izazov za cijelo čovječanstvo, suočiti se s virusom koji nikad nije bio poznat. Osim toga, širi se mnogo brže nego što su mislili. Bez cjepiva smo, nije dostupno nigdje u svijetu. 37 velikih farmaceutskih tvrtki pokušava proizvesti cjepivo, za sada neuspješno.

Prema našim trenutnim saznanjima, virus je u Mađarsku ušao iz Irana, Italije, Izraela.

Budući da nema cjepiva i ne očekuje se da će biti dostupno dugo vremena, nema globalnih rješenja. Svaka država razvija svoju vlastitu strategiju. Imamo veliko iskustvo u tome. I dok se cjepivo ne otkrije, tako će i ostati.

Savjetujemo se sa svima, susjednim zemljama, čelnicima zemalja EU, ali odgovornost za odluku snose nas Mađari. Moramo donositi odluke.

Od susjednih zemalja fokusiramo se na Austriju i pokušavamo što prije usvojiti tamo poduzete mjere.

Bez obzira na opasnost, najbolji način djelovanja je raditi zajedno. Potrebna je najšira moguća nacionalna suradnja. Ova situacija zahtijeva da se svi prilagode. Naši životi neće biti onakvi kakvi smo navikli.
 
Hvala zdravstvenim radnicima, policiji. Hvala svim Mađarima: “Hvala vam što ste prihvatili izvanredne mjere.” Suradnja je naš najvažniji resurs.
 
Sada je situacija u Mađarskoj da ćemo preći u fazu “grupne bolesti” koja će zahtijevati dodatne restriktivne mjere. Treba smanjiti broj društvenih kontakata. Operativni štab je na današnjem sastanku donio sljedeće odluke:

Mađarske granice bit će zatvorene za putnički prometa. U tu zemlju mogu ući samo državljani Mađarske.
Događaji su uglavnom zabranjeni.
Zatvaramo noćne klubove, kina, kulturne institucije.
Restorani, kafići i trgovine otvoreni su samo do 15 sati. Izuzetak su ljekarne i drogerije.
Molimo vas da odgodite bilo koji događaj osim obiteljskih okupljanja.
Stariji ne bi trebali napuštati svoje domove kako bi zaštitili vlastito zdravlje.
Općine su dužne organizirati i brinuti se za starije osobe.

Posljedice situacije:

bit će potrebne ozbiljne ekonomske mjere. Čitavo mađarsko gospodarstvo ozbiljno je pogođeno. Cijela je svjetska ekonomija u problemima, uključujući i Mađare. Poslovi mnogo Mađara u opasnosti su, pa će sljedećih nekoliko tjedana biti riječ o zaštiti radnih mjesta.
Sve razine proračuna trebaju biti redizajnirane. To će biti odgovornost Mihályja Varge.

Premijer je kontaktirao guvernera Nacionalne banke Mađarske: bilo bi potrebno upotrijebiti i druge novčane instrumente, osim proračunskih, prenosi 888.hu.

Kurz uveo drastične mjere u Austriji, podiže se Milicija, zabrana sastajanja više ljudi, zatvaranje objekata….

Facebook Komentari