Ništa ne bacajte: Kako od jednog pileta napraviti 5 jela za 5 dana?

Karamelizirajte pileće kosti, popržite ih s nekoliko mrkvi, jednim celerom i lukom, lovorovim listom i malo peršina, prelijte ih vodom te stavite kuhati temeljac koji možete iskoristiti na nekoliko načina.

Piletina je jedna od najfleksibilnijih namirnica, te definitivno jedan od najčešćih proteina u hrvatskim domaćinstvima. Vole je mladi i stari, a može se pripremati na različite načine.

Dobri kuhari ne bacaju hranu i znaju iskoristiti svaki komad pojedine namirnice.

Živite li ili kuhate za dvije osobe, od jednog pileta možete pripremiti pet ručkova ili večera. Za početak važno je znati razrezati pile na komade, te odvojiti posebne dijelove za 5 različitih obroka.

Ponedjeljak

Pileća prsa ispržite na gril tavi i poslužite s povrćem kuhanim na pari i sezonskom salatom.

Dobili ste zdravi obrok bogat proteinima, vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima koji će vam dati dovoljno energije za radni dan, a istovremeno neće opteretiti vašu probavu.

Ako želite malo “konkretnji” obrok poslužite je s kuhanom tjesteninom, rižom, bulgurom i slično.

Utorak

Pileće batke marinirajte u kombinaciji maslinova ulja, limuna, češnjaka i kadulje pa ih ispržite na tavi da se koža karamelizira, a potom ih dovršite u pećnici. Poslužite ih s pečenim krumpirima iz pećnice i sezonskom salatom.

Srijeda

Karamelizirajte pileće kosti, popržite ih s nekoliko mrkvi, jednim celerom i lukom, lovorovim listom i malo peršina, prelijte ih vodom te stavite kuhati u velikom loncu na niskoj temperaturi nekoliko sati. Dok kuhate temeljac na površinu će izlaziti pjena koju treba odstraniti kuhačom ili žlicom.

Od polovice ovako pripremljenog pilećeg temeljca napravite finu juhicu s rezancima i korjenastim povrćem koji će vas ugrijati i ojačati vaš imunitet.

Četvrtak

Napravite rižoto po želji i dostupnim namirnicama iz hladnjaka podlijevajući rižu s drugom polovicom pilećeg temeljca kojeg ste pripremili dan ranije.

Petak

Ostatke mesa od pileta ispržite u woku s povrćem i jajima, pa ovom sočnom smjesom napunite lagano tostirane tortilje. Dobar tek!, piše Punkufer.

Facebook Komentari