Marić otkrio hitne mjere: Odgoda plaćanja poreza i kredita te raniji povrat poreza

screenshot: RTL

Ministar financija rekao je da će mjere ‘izbrusiti’ do sutra, kada će se one naći na Vladi, piše RTL.

Nikad kao danas u Banske dvore nisu pristizali redom oporba, sindikati i poslodavci, a sve kako bi se prije sutrašnje sjednice Vlade usuglasile konačne mjere koje će pomoći gospodarstvu da se oporavi od negativnih posljedica pandemije koronavirusa.

Ministar financija Zdravko Marić za RTL Danas je rekao da je sastanak prošao dobro i konstruktivno, a konkretne mjere bi sutra trebale biti usvojene na Vladi, a u srijedu će u Sabor.

“Svi smo svjesni situacije. Ovaj set mjera koji ćemo sutra predstaviti, smatramo da u kratkom roku može dati efekt. Je li to sve što mislimo učiniti, nije. Kirurški precizne mjere u tako kratkim rok ne možemo napraviti, ali najvažnije da ovo stavimo sutra u hitnu proceduru proceduru”, rekao je Marić.

Bandić umirovljenicima za tri mjeseca produljio rok za plaćanje računa: ‘Naša je zadaća biti istinski servis’

“Integralni dio tih mjera je likvidnost. S jedne strane tu su javna davanja – porez na dohodak, porez na dobit i doprinosi. Prema radnoj verziji, a detalje ćemo usuglasiti tijekom dana i noći do sjednice. Govorimo o tri mjeseca odgode plaćanja, moguća još tri mjeseca ekstenzije. S druge strane, tu su kreditne linije u suradnji s HBOR-om, HNB-om i HUB-om, svi smo na neki način usmjereni da se sličan princip usmjeri na kreditne aranžman”, rekao je Marić.

Odgoda plaćanja kredita možda će biti moguća i građanima. “Uključili smo banke u razgovore, pokazale su želju za suradnju, vjerujem da će se i u tom dijelu nešto postići. Pogotovo u sektorima pogođenim koronavirusom, iako smatram da će malo tko proći neokrznut ovom krizom. Govorimo o razdoblju od oko tri mjeseca”, rekao je Marić.

Na stolu je i ranija isplata povrata poreza.

“Sutra ćemo u paket ovih zakona staviti i Zakon o porezu na dohodak, da se omogući zakonski da se taj proces napravi što prije. Do sada je isplata povrata poreza išla u kolovozu, učinit ćemo sve da pomaknemo to mjesec, ako ne i dva mjeseca ranije. Ali to ne bih ništa obećvao, učinit ćemo sve što možemo”, rekao je Marić.

Facebook Komentari