Grmoja: Predložili su nam suspenziju Sabora, možda je to bio način da se zaobiđe aktualnog predsjednika države

Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja izjavio je u ponedjeljak, nakon sastanka parlamentarnih klubova u Banskim dvorima, kako im je osim mjera za pomoć gospodarstvu zbog koronavirusa iznijet i prijedlog o suspenziji rada Sabora, s kojim se cijela oporba nije složila.

Prijedlog je bio da se donese poseban zakon koji bi Vladi omogućio da donosi odluke (uredbe) sa snagom zakona, rekao je Grmoja novinarima i naglasio kako smatra da za to nema nikakve potrebe, da još nisu još stvoreni uvjeti za to.

“Možda je to bio način da se zaobiđe aktualnog predsjednika države, jer Ustav definira stvari kada se proglasi izvanredno stanje, tko donosi takve odluke“, kazao je.

Grmoja tvrdi da su u Vladi na kraju prihvatili argumente oporbe da Sabor treba nastaviti s radom isto kao što radi i Vlada.

Prenosi kako se oporba suglasila da se donese zakon koji će definirati ovlasti Nacionalnog stožera civilne zaštite, kako se više ne bi događalo da pojedini stožeri, primjerice u Zagrebu, donose određene preporuke.

SDP-ov Arsen Bauk rekao je kako je jasno što se događa ako se Sabor ne može sastajati – u tom slučaju “na scenu stupa članak 101. Ustava i zakone te vrste donosi predsjednik Republike”.

“Ako do toga dođe, neka to Ustavni sud utvrdi i onda, umjesto na drugu stranu Markova trga, neka Vlada zakone šalje na Pantovčak“, rekao je Bauk.

Petrov: Jakim mjerama amortizirati udar na gospodarstvo

Kad je riječ o Vladinim gospodarskim mjerama, Božo Petrov (Most) poručuje da treba napraviti “izuzetno jake mjere“ ako se želi amortizirati udar na ekonomiju zbog koronavirusa.

“Ta mjera treba biti intenzivna, jaka i ne smije se odgađati, nadati se da blagom promjenom možemo nešto postići“, poručio je Petrov.

Ističe i da Vlada treba napraviti moratorij, odgodu na kredite, otpis doprinosa prema poduzetnicima, ići s puno jačim mjerama kako bi sačuvala domaće gospodarstvo.

Marin Škibola prenosi kako je na sastanku u Vladi inzistirao da se stane s deložacijama dok traje opasnost od pandemije jer je, kaže, bilo slučajeva da se s njima krenulo kod ljudi koji u samoizolaciji. Premijer je odgovorio potvrdno, kazao da će se stati sa takvom praksom u ovom periodu, kazao je Škibola, prenosi besplatno Hina.

Share This Article