Beroš: Nije me strah korona virusa. Bitno je da bolnica Dubrava profunkcionira

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je ispred bolnice KB Dubrava, odgovarajući na pitanje novinara, da ga nije strah mogućnosti da se zarazi koronavirusom.

– Kad bi mene bilo strah.. Nije. Pacijenti su dio naše svakodnevice. Naučili smo se na taj rizik. Nije riječ o teškoj bolesti. Nije me strah. Bitno je samo da profunkcionira bolnica Dubrava na predviđeni način. Tu smo imali određene probleme s obzirom na centralnu ventilaciju. Tim najboljih stručnjaka u Hrvatskoj radi na rješavanju problema. Nadam se da ćemo sve riješiti vrlo brzo, kazao je među ostalim ministar Beroš.

– Epidemiološke službe su tu kako bi napravile izvide koji pacijenti mogu biti premješteni, a koji će ostati. Neke ćemo prebaciti na jednu drugu lokaciju koja će predviđena u Zagrebu za smještaj takvih bolesnika. Međutim, nitko nema nikakve simptome. Nitko od pacijenata nije pozitivan. Ovo su sve mjere predostrožnosti koje zdravstveni sustav mora poduzeti da bi sve funkcioniralo što je bolje moguće, rekao je Beroš.

Informacija da se na KBC-u Zagreb nalazi već dio pacijenata s KBC-a Dubrava, ministar Beroš je potvrdio.

– To su oni pacijenti koji nisu bili u potencijalnom kontaktu s bolesnim liječnicima u KB Dubrava. To ide po dogovorenom principu. Kad govorimo o pacijentima koji su mogući kontakti oni će biti u bolnici dok epidemiolozi ne razriješe pravilni način postupanja prema njima.

Smatra da bi KB Dubrava mogla biti spremna vrlo brzo i da je riječ o “satima, danima”. Istaknuo je da neka druga lokacija, koja se već zna, nije predviđena za primarni tretman takvih bolesnika već tercijarni, što će poslužiti za prihvat bolesnika koji boluju od drugih bolesti, ali nisu niti pozitivni niti imaju simptome korona infekcije, kazao je, prenosi HRT.

Priopćenje za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 16. ožujka 2020. u 10 sati

Iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, danas je potvrđeno sedam oboljelih osoba novim koronavirusom. Dosad je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 56 oboljelih osoba, od kojih su tri osobe ozdravile
Dosad je ukupno testirano 835 uzoraka i u ovom trenutku je još 15 uzoraka na testiranju. Pod zdravstveni nadzor dosad je stavljeno 8 464 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom.

U Republici Hrvatskoj u karanteni je smještena 61 osoba, 24 strana državljana i 37 hrvatskih.

Još jednom apeliramo na sve građane da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa i preporuka. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Apeliramo na osobe kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su im dane.

Također, apeliramo na građane da izbjegavaju putovanja koja nisu nužna.

Na snazi su i dalje donesene mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa (SARS-CoV-2).

Prevencija je ključna te molimo građane i poslodavce da se pridržavaju svih navedenih smjernica i uputa:
Dodatne upute za pojedince, kolektive i poslodavce
Plakat za javne prostore B1 – COVID-19_HR-ENG
Izolacija za sve potvrđene slučajeve čije medicinsko stanje ne zahtijeva bolničko liječenje
Preporuke za očuvanje zdravlja osobama životne dobi 60+ i osobama oboljelim od kroničnih bolesti
Mjere zaštite od respiratornih infekcija uključujući i SARS-CoV-2 – osobe s kroničnim bolestima, te starije osobe
Racionalna uporaba osobne zaštitne opreme (OZO) za koronavirusnu bolest
Racionalna uporaba osobne zaštitne opreme za koronavirusnu bolest – ljekarništvo
Čišćenje i dezinfekcija prostora bez oboljelih od COVID-19
Naputak za zdravstvene ustanove namijenjen bolesnicima i osobama u pratnji
Preporuka postupanja u odgojno-obrazovnim ustanovama (dječjim vrtićima, školama i đačkim domovima)
Preporuka postupanja u sveučilištima i veleučilištima
Preporuka postupanja u ustanovama socijalne skrbi
Postupci i mjere zaštite u hotelima (hoteljerstvu)/turističkom sektoru
Niz uputa koje se svakodnevno ažuriraju i objavljuju na web stranicama pratite na poveznici: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Samo zajedničkim naporima možemo doprinijeti održanju ove relativno mirne epidemiološke situacije koju imamo sada u Hrvatskoj.

Ponavljamo upute za građane:
1. Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine telefonom.
2. Osobe koje su unazad 14 dana boravile u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, moraju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.
3. Osobe koje su boravile unutar 14 dana u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom svom nadležnom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa.

Sve informacije vezane uz novi koronavirus pratite na web stranicama i društvenim mrežama:
https://vlada.gov.hr/koronavirus
https://zdravlje.gov.hr/corona-virus-i-mjere-prevencije/4952
https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/
https://civilna-zastita.gov.hr/

https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je preporuke za putovanje kojima se građane poziva na oprez i detaljnije informiranje prije puta u inozemstvo: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.

Upiti vezani uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske mogu se slati na e-mail adresu: [email protected]

Facebook Komentari