Analitičar najavio konačni obračun Plenkovića s Brkićem: Za njega više nema mjesta ni za jednu ozbiljniju poziciju u HDZ-u

Screenshot: n1

Gost Newsrooma bio je profesor s Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj. Komentirao je politiku u doba koronavirusa, ali i unutarstranaček izbore u HDZ-u.

“Važno je da svi u parlamnetu pokažu političku odgovornost i da pokušaju umanjiti gospodarsku štetu koja će nastati zbog epidemije koronavirusa. Iz tog ponašanja ipak ne treba isčitavati neke buduće koalicije i odnose”, smatra profesor Berto Šalaj.

“Čini mi se da sve političke snage shvaćaju da nas čeka teško ekonomsko razdoblje u budućnosti i čini mi se da svi prijedlozi idu u smjeru toga da si olakšamo situaciju bez obzira koja Vlada bila na vlasti”, komentirao je ponašanje političara u vrijeme epidemije koronavirusa.

Oko izbora u HDZ-u kaže da nije očekivao tako veliku razliku i 80 naprama 20 u korist Andreja Plenkovića. Kaže i da je Tomo Medved premoćno pobijedio Ivana Penavu koji je bio perjanica desnice.

Očekivao je da će za potpredsjednika biti izabran barem jedan iz oporbene skupine, možda Davor Ivo Stier, ali očito su članovi odlučili igrati na sigurno i prihvatili Plenkovićevu ponudu da biraju tim.

“Mislim da je ovo i kraj mita o velikim unutarstranačkim političkim kapacitetima Milijana Brkića, a ovo je i veliki udarac za Davora Ivu Stiera koji s visokim ugledom u stranci nije uspio proći na mjesto potpredsjednika HDZ-a. Sigurno je da HDZ ostaje otprilike na istom kursu.

Nitko ne može Tomi Medvedu i Zdravki Bušić reći da su ljevičari. Imamo stranku desnog centra, ali i ljude koji su jasno nacionalno i suverenistički opredjeljeni”, smatra Šalaj.

Misli da je i za Miroslava Škoru i suvereniste bolje što je pobijedio Plenković. Vjeruje da će i Plenkovićevi protivnici s izbora sada biti marginalizirani, ali da će im dati neke funkcije jer ako krene u čistku to onda ide u korist Škori i suverenistima.

Smatra da jedino za Milijana Brkića više nema mjesta ni za jednu ozbiljniju poziciju u HDZ-u.

O osnivanju nove stranke s imenom i prezimenom kaže da je puno nepoznanica i pitanje je da li će se građani odlučiti za stranku koja nema jasnih ideoloških opredjeljenja primjerice o pravu na pobačaj, nacionalnim manjinama….

Šalaj kaže i da libertarijanska opcija u hrvatskom društvu nema dovoljno birača da bi mogla ostvariti značajniji rezultat na parlamentarnim izborima.

Već duže vrijeme Šalaj za HNS govori da je hodajući politički mrtva. “Oni su napravili jednu od najgroznijih stvari, nitko ne želi s njima u koaliciju i politički su zaraženi. Nestat će s političke scene i ne žalim zbog toga”, zaključio je.

Rezultati unutarstranačkih izbora u HDZ-u: Glasovanju je pristupilo 73.466 članica i članova HDZ-a, evo koliko je tko osvojio

Share This Article