Aladrović: Financijski ćemo stimulirati poslodavce da zadrže radnike

Screenshot: N1

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović uoči sastanka u Vladi oko gospodarske situacije najavio je da će Vlada i financijski stimulirati poslodavce da zadrže radnike. Kaže da rade na mjerama koje će sutra predstaviti na Vladi.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović kaže kako im je cilj očuvanje radnih mjesta. U ovom trenutku ne vide odljev iz aktivne radne snage.

“Ali možemo očekivati i pripremati se za takav scenarij, pogotovo u najizloženijim sektorima.” Najavio je mjere koje obuhvaćaju čitav niz formalno-pravnih akata za očuvanje radnih mjest. Kaže da će ići s vrlo direktnim mjerama koje će brzo provesti i očekuje već sljedeći tjedan provođenje tih mjera.

“Cilj nam je formirati mjeru u kojoj ćemo financijski stimulirati poslodavce da ne otpuštaju radnike i da im pomognemo prebroditi period na način da snosimo dio troška”, rekao je.

Ministar Aladrović kaže da su u turizmu dosta ugroženi pa će kroz mjere aktivnog zapošljavanja i još neke pokušati omogućiti da oko 5000 ljudi ostane poslodavcima na raspolaganju, a čine sve da minimum zaposlenosti održe na sadašnjim razinama.

Najavio je da će se kroz današnji dan definirati mjere i one će sutra biti na Vladi.

Ministar financija, Zdravko Marić, na ulasku u Vladu rekao je da danas ima niz sastanaka oko rješavanja situacije s koronavirusom.

“Integralni dio cjelokupne problematike je likvidnost, od odgoda plaćanja obveza kredita, dakle moratorija na pojedine obveze, a razgovarat ćemo i o reprogramu, da se, jednog dana kad sve ovo skupa počne ići u normalniju fazu, počne rješavati”, rekao je Marić.

“Nisu trenuci za kirurški precizne mjere, ali mi smo država i moramo i u najtežim okolnostima kao što su ove funkcionirati”, rekao je Marić, dodavši da zna da će kritičara biti, ali ih poziva da budu konstruktivni.

Facebook Komentari