Zaražen i treći liječnik u Zagrebu, od srijede je u samoizolaciji, zajedno s još 11 kolega i djelatnika

Koronavirusom su zaražena tri liječnika zdravstvena djelatnika. Riječ je o dva liječnika jedne od najvećih bolnica u zemlji – KB Dubrava. Nedugo nakon slučaja iz KB Dubrave, HRT je dobio informaciju da je koronavirusom zaražen i liječnik iz KBC-a Zagreb.

Informaciju o dva zaražena liječnika u KB Dubrava potvrdio je i ministar zdravstva Vili Beroš rekavši da to nije bilo neočekivano. Zaraženi su izvan bolnice, rekao je, putem kontakta sa zaraženima iz inozemstva. Evakuacija bolesnika je u tijeku u druge zagrebačke bolnice, kao i epidemiološki izvidi. Epidemiolozi će istražiti tko je sve bio u kontaktu sa zaraženim liječnicima.

Liječnik KBC-a Zagreb koji je zaražen koronavirusom od srijede je u samoizolaciji, zajedno s još 11 kolega i djelatnika te bolnice s kojima je bio u kontaktu. Odjel je dezinficiran.

Potvrđeno je da je kardiolog iz KBC-a Zagreb također pozitivan na koronavirus, piše Jutarnji list.

Radi se o liječniku koji nije boravio u inozemstvu, ali je sredinom tjedna počeo pokazivati znakove bolesti pa se samoinicijativno javio epidemiolozima. Od srijede nije bio u kontaktu s pacijentima i liječnicima te je otišao u samoizolaciju.

– Situacija će i dalje biti pod kontrolom. Mi imamo planove koji datiraju od ranije, gdje smo predvidjeli da KB Dubrava bude primarni intezivističko-respiratorni centar. Dobra je okolnost da je upravo u KB Dubrava dogodila ta infekcija tako da je ubrzala defacto naše pripreme za taj scenarij, rekao je ministar.

U pripremi je i drugi, sekundarni centar za prijam bolesnika, o kojem će javnost biti obaviještena na vrijeme, dodao je.

Rekao je i da su svi ravnatelji zdravstvenih ustanova obaviješteni o potrebi prijama bolesnika te da su druge bolnice spremne prihvatiti evakuirane iz KB Dubrava.

Facebook Komentari