U susjednoj Mađarskoj prva žrtva korona virusa

Mađarski mediji javljaju da je 75-godišnji muškarac prevezen u nedjelju u Središnju bolnicu Južna Pešta zbog sumnje na koronavirusnu infekciju i upalu pluća, a objavio je Vladin informativni centar.

Pacijent je umro tijekom transporta.

Premijer Viktor Orbán reagirao je na vijest na svojoj Facebook stranici.

“Počivaj u miru Božjem”, napisao je šef vlade.

Mediji prenose da je u Mađarskoj dosad registrirano tridesetak oboljelih od korona virusa.

Predsjedništvo Mađarske liječničke komore pozdravlja mjere koje je vlada poduzela 13. ožujka kako bi usporila širenje epidemije koronavirusa, ali vjeruje da su hitno potrebne dodatne mjere. Upravni odbor Mađarske liječničke komore preporučuje Vladi da uvede sljedeće nove mjere:

Potpuno zatvaranje ugostiteljskih i zabavnih mjesta, kazališta i kulturnih ustanova, sportskih objekata, crkava i neprehrambenih prodavaonica.

Smatra se nužnim ograničiti odlazak iz prebivališta.

Preporučuje se imenovanje zdravstvenih ustanova koje liječe samo bolesnike s respiratornim simptomima.

Pacijenti s vrućicom i respiratornim tegobama trebali bi imati mogućnost odvojene njege od ostalih pacijenata, tako da su udaljeni barem dva metra tijekom čekanja i njege.

Zdravstveni radnici trebali bi raditi samo sa zaštitnom opremom koja pruža odgovarajuću zaštitu.

U svim slučajevima koje liječnik smatra neophodnim (npr. prijem u bolnicu) treba omogućiti provođenje koronavirusnog testa kako bi se pravodobno izolirali zaraženi pacijenti i bolje zaštitilo zdravstveno osoblje, predložila je komora uz još neka poboljšanja.

Prema izračunima mađarske liječničke komore, očekuje se da će brzi porast broja novih slučajeva prestati u roku od 10 do 14 dana nakon uvođenja navedenih mjera, nakon čega bi se epidemija mogla znatno smanjiti u roku od oko dva mjeseca.

Facebook Komentari