Srbija proglasila izvanredno stanje zbog korona virusa, vojska će čuvati bolnice, svako narušavanje pravila značit će tri godine zatvora

U Srbiji je zbog širenja koronavirusa proglašeno izvanredno stanje na teritoriji cijele zemlje, priopćio je predsjednik Republike Aleksandar Vučić.

“Odluka stupa na snagu danom objave u Službenom glasniku, a to je upravo u ovom trenutku”, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu, prenosi N1.

“Od ovog trenutku imamo izvanredno stanje”, kazao je Vučić i najavio sjednicu Vlade na kojoj će biti donesena uredba o mjerama za vrijeme izvanrednog stanja.

Na teritoriju Srbije je registrirano ukupno 48 zaraženih korona virusom. Ograničena je visina cijena osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava. Zabrana je javnog okupljanja u zatvorenim prostorijama za skupove na kojima je više od 50 ljudi, javlja RTS.

Kupili smo pet milijuna maski od Kine da bismo mogli da premostiti deset dana, koje će stići za neki dan, poslat ćemo avion, kaže predsjednik i dodaje da je u tijeku postupak nabavke novih respiratora.

Srbijanski državljani koji dolaze iz stranih zemalja morat će 14 dana u izolaciju, a oni koji dolaze iz žarišta korona virusa 28 dana. Svako narušavanje pravila značit će tri godine zatvora.

Trenutno se dvije osobe među oboljelima od korona virusa nalaze na respiratorima i oni su u teškom stanju. Ostali su dobro i stabilno, rekao Vučić.

Od sutra nema škole, vrtića i fakulteta. Dezinficirat će se svi prostori, poručio je predsjednik. Školski program emitirat će se preko televizijskih kanala – RTS3 i RTS Planeta.

Vučić je zamolio starije od 65 godina da ne izlaze iz kuće. Rekao je da će se kontrolirati koliko se poštuje ostanak u kućama i da će, ako kršenje bude veće od 0,1 i 0,2 posto biti donesena i obvezujuća odluka o ostanku u kućama i dvorištima.

Od sutra bolnice u kojima se liječe oboljeli od korona virusa čuvat će Vojska. Policija će provoditi nadzor nad onima koji su pod izolacijom.

Facebook Komentari