Kurz uveo drastične mjere u Austriji, podiže se Milicija, zabrana sastajanja više ljudi, zatvaranje objekata….

Savezna vlada Austrije u nedjelju najavila je nove drastične mjere.

Kancelar Sebastian Kurz (ÖVP) objavio je u nedjelju u Nationalratu (parlament) zabranu sastanaka s obzirom na krizu s korona virusom. Od utorka igrališta i sportski tereni moraju se zatvoriti, kao i restorani, barovi i gostionice. Kancelar je rekao da će restorani biti potpuno zatvoreni od utorka, što znači da ne bi trebali biti otvoreni ni do 15 sati, te dodao da su zalihe u supermarketima i dostavnim službama osigurane.
 
Nadalje, savezni kancelar Sebastian Kurz (ÖVP) najavio je dodatne zabrane letova, posebno prema Ukrajini, Velikoj Britaniji i Rusiji.
 
Mobilizirani su i bivši državni službenici, te Milicija (Miliz). Milicajci su muškarci i žene koji su odradili osnovnu vojnu ili vojnu obuku i nastavljaju obavljati zadatak u organizaciji Bundeswehra. Kao časnici, dočasnici ili kao timovi sastavni su dio austrijskog obrambenog sustava.

Mobiliziraju se državni službenici iz posljednjih 5 godina
 
Što se tiče državnih službenika, regrutiraju se i civili koji su radili u službi posljednjih pet godina.
Položaj u Savezne vojske bit će suspendiran, ali Milicija bi trebala pomoći u rješavanju krize.
 
“Neke jedinice milicije su u pripravnosti”

Sada će se zaustaviti skorašnje umirovljenje vojnog osoblja, mladi regruti trebaju nastaviti služiti u vojarnama, a savezni kancelar Sebastian Kurz također je jasno dao do znanja: “Zapovjedit ministrici Klaudiji Tanner da stavi neke jedinice Milicije u pripravnost.” Ovo je očito potrebno za podršku policije u sigurnosnim zadacima. Sigurnost opskrbe za Austrijance mora biti zajamčena.

Kao što je ranije izviješteno, 25.000 policajaca također ima zabranu odmora. Sebastian Kurz: “Kao tim također možemo savladati ovaj zadatak.” Potpredsjednik Werner Kogler dodao je: “Da, sada doživljavamo dramatične dane.”

 “Austrija i svaki Austrijanac sada se moraju izolirati”

Ukratko je istaknuto da je Austriju potrebno hitno zatvoriti, a također je podsjetio da će se od ponedjeljka trgovine morati zatvoriti u podružnice koje nisu nužne za svakodnevni život i da više neće biti obveza podučavanja u školama.

“Od Austrijanaca se traži da se izoliraju, što znači održavanje društvenih kontakata samo s ukućanima.” Od sutra se socijalni kontakti trebaju svesti na minimum, Austrija će preći u “hitni režim”. Jedino što preostaje je dopustiti profesionalni posao koji se ne može odgoditi, hitne poslove kao što su nabavka namirnica i pomoć drugim ljudima.
 
“Držite distancu, to vam najviše pomaže”, rekao je vicekancelar i ministar sporta Werner Kogler (Grüne – Zeleni). “Molim vas, držite se toga i radite samo najpotrebnije stvari izvan vašeg stana. Nikada se ne sastajte u manjim ili većim skupinama.”
 
Ljudi bi morali razumjeti problem, što znači eksponencijalno povećanje slučajeva. Stoga je govorio o “eksplozivnom povećanju”. Dostizanje 100.000 slučajeva zaraze uskoro prijeti. Cilj je spriječiti situacije poput onih u Lombardiji ili Bergamu.
 
Pregled novih mjera
 
1. Društveni događaji će u budućnosti biti potpuno zabranjeni.
 
· Ne smije se istodobno susresti više od 5 ljudi

Jedine iznimke su one aktivnosti usmjerene na borbu protiv virusa corone.
 
2. Sloboda kretanja u javnim prostorima je ograničena
 
Sportski tereni, igrališta i drugi javni prostori bit će zatvoreni
 
· Od Austrijanaca se traži da se izoliraju.
 
o To znači njegovanje socijalnih kontakata samo s ljudima s kojima žive.
 
o Postoje samo tri razloga za napuštanje kuće u budućnosti:
 
 – Profesionalni rad koji se ne može odgoditi
 
 – Hitna narudžbe (namirnice)
 
 – Da pomognem drugim ljudima
  
 
3. Restorani će u utorak biti potpuno zatvoreni
 
· Opskrba hranom je zajamčena putem supermarketa i dostavnih usluga.
 
 
4. Uvjeti za ulazak u Austriju bit će pooštreni

Ubuduće putnici iz Velike Britanije, Nizozemske, Rusije i Ukrajine više neće moći ući u Austriju,
 
· Izuzetak: idu dva tjedna u kućnu karantenu ili imaju zdravstveni certifikat.
 

5. Uz zadatak usporavanja širenja virusa, sigurnost opskrbe u Austriji mora biti zajamčena u svakom trenutku.
 
· Zaustavljeno je umirovljenje u oružanim snagama i povećana spremnost nekih postrojbi Milicije.
 
· Pored toga, postojeći državni službenici se povećavaju i započinju mobilizirati drugi državni službenici, tako da državni službenici mogu podržati potencijalna uska grla u sestrinskom sektoru i u 24-satnoj skrbi.
 

Facebook Komentari