Božinović: Inspekciji 18 građana prijavljeno jer se nisu držali samoizolacije; Građani Srbije i BiH neće trebati ići u samoizolaciju

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije podatke vezane za epidemiju koronavirusa u Hrvatskoj, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o mjerama na granicama sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, te o nadzoru nad onima kojima je određena samoizolacija.

“S obzirom na novi informacijski sustav Ministarstva unutarnjih poslova u zadnja 24 sata izvršena je kontrola dojava za 57 građana koji se ne pridržavaju mjera samoizolacije, 18 ih je prijavljeno sanitarnoj inspekciji i bit će sankcionirani sukladno zakonskim propisima”, rekao je Božinović i dodao da je nerealno očekivati da policija u svakom trenu može kontrolirati broj ljudi koji se nalazi u samoizolaciji.

“Uglavnom postupamo prema dojavama, tada se to provjerava u informatičkom sustavu, a može se provjeriti čak i kada vas policija zaustavi u prometu, odnosno može se vidjeti je li toj osobi određena samoizolacija. Nadamo se da će svi koji se nalaze u lancu određivanja sankcija biti u tome promptni”.

Božinović kaže da se u karanteni trenutno nalazi 51 osoba, u Splitu ih je 59, a u Dubrovniku dvije. Od 48 objekata, 21 je mobiliziran od čega je 12 namijenjeno za vozače kamiona.

Što se situacije na granicama tiče, Božinović je rekao kako je od sedam sati ujutro uspostavljen režim koji je dao rezultate, a ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je potvrdio što je rekao i sam Božinović, da građani Srbije i Bosne i Hercegovine neće trebati ići u samoizolaciju.

“Do 7 ujutro izvršili smo prihvat četiri konvoja sa 195 teretnih vozila, s dva autobusa. Do sedam ujutro je iz RH na graničnom prijelazu Bajakovo izašlo 41 teretno vozilo,a isto tako 41 vozilo je izašlo u BiH na graničnom prijelazu Stara Gradiška. U tranzitu u RH pod policijskom pratnjom je 68 teretnih vozila i dva autobusa koji se kreću u smjeru Bajakova, i 45 teretnih koji se kreću u smjeru Stare Gradiške”, rekao je Božinović.

U Hrvatskoj 46 oboljelih; Beroš: BiH na popisu zemalja čiji građani će prilikom ulaska u Hrvatsku morati automatski u samoizolaciju

Facebook Komentari