Bitka za HDZ: Jedna opcija potučena do nogu, priznali poraz; Evo što kažu Penava i Anušić

Članovi HDZ-a na današnjim unutarstranačkim izborima birali su vodstvo stranke – predsjednika, zamjenika predsjednika i četiri potpredsjednika. Birališta su zatvorena u 19 sati, a počeli su pristizati i prvi rezultati s biračkih mjesta.

Za predsjednika HDZ-a natječu se aktualni predsjednik stranke i Vlade, Andrej Plenković koji u svom timu “Odvažno za Hrvatsku” kao kandidata za zamjenika predsjednika ima Tomu Medveda, dok su kandidati za potpredsjednike stranke Oleg Butković, Branko Bačić, Ivan Anušić te Zdravka Bušić.

Miro Kovač kao kandidat za predsjednika predvodi tim “Opcija za promjene” u kojem je Ivan Penava kandidat za zamjenika predsjednika, a Milijan Brkić, Davor Ivo Stier i Tomislav Tolušić su kandidati za potpredsjednike stranke.

Za potpredsjednike stranke kandidirali su se i neovisni kandidati Ivan Kujundžić i Hrvoje Tomasović.

—————————————————————————————————————————————————

Kovač je iza 21 sat rekao da je nazvao Plenkovića i čestitao mu na pobjedi. Članstvo je odlučilo, rekao je Kovač.

Brkić je rekao da HDZ može pobijediti jedino ako ujedinjeno iziđu na parlamentarne izbore.

—————————————————————————————————————————————————-

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava javio se na Facebooku nakon izbornog poraza.

“Poštovane članice i članovi HDZ-a,

danas ste birali i odabrali vodstvo koje će voditi stranku u sljedećem razdoblju. Izbori su završili, nadam se kako će izabrano vodstvo imati dovoljno političke mudrosti i širine okupiti nas i povesti u smjeru koji će biti dobar za Hrvatsku i HDZ. Izbori su iscrpljujući, ali za ideale se uvijek isplati boriti.

Hvala vam na podršci, pobjeda u Vukovarsko srijemskoj županiji i rezultat u Vukovaru od preko 86% obvezuje me da ustrajem na svom putu.

Čestitam pobjednicima”, napisao je Penava.

Izjavu je dao i Ivan Anušić.

“Naše članstvo i naši birači vrlo dobro razumiju politiku i znaju što je najbolje za HDZ. Moram iskoristiti priliku da se zahvalim svima onima koji su nas podržali”, kazao je kandidat za potpredsjednika Ivan Anušić.

“Vidjeli ste da su dva različita mišljenja unutar HDZ-a bila suprotstavljena. Očigledno da je članstvo smatralo da smjer drugog tima nije bio ispravan. Politiku će se nastaviti voditi onako kako je bude kreiralo vodstvo stranke. Nema nikakvog govora da za nekoga nema mjesta”, smatra.

“Ne treba Miru Kovača izbacivati iz stranke. On vrlo dobro razumije politiku. Ako je Miri Kovaču bitnija stranka, onda će se na taj način ponašati”, pojasnio je, piše N1.

Glavni tajnik stranke Gordan Jandroković dao je izjavu u središnjici stranke.

“Mi smo danas imali jedan vrlo zahtjevan dan. Prvi puta u povijesti birali smo izravno s više kandidata. Vrlo smo zadovoljni onime kako su izbori prošli. Zahvalio bih se članovima i članicama biračkih odbora i promatračima koji su bili na biračkim mjestima. Zahvalio bih se i našim mladim suradnicima koji primaju rezultate te kandidatkinjama i kandidatima koji su sudjelovali na izborima. Vrlo smo zadovoljni da je sve prošlo bez incidenta. U svim biračkim odborima sudjelovali su predstavnici kandidata.

Bilo je posebno teško i zahtjevno na biračkim mjestima. Članovi biračkog odbora su se pridržavali visokih standarda. Sve je zaista proteklo u najboljem mogućem redu. Čini se da će izlaznost biti na razini između 60 i 70 tisuća, što je s obzirom na koronavirus dobro.

Vjerujem da ćemo u idućih sat, sat i pol imati konačne rezultate”, rekao je Jandroković.

Nakon 64% obrađenih biračkih mjesta, rezultati su sljedeći:

Andrej Plenković 80%

Miro Kovač 20%

Zamjenici:

Tomo Medved 73%

Ivan Penava 27%

Potpredsjednici:

Oleg Butković 19%

Ivan Anušić 17%

Branko Bačić 17%

Zdravka Bušić 14%

Davor Stier 10%

Tomislav Tolušić 8%

Milijan Brkić 8%

Hrvoje Tomasović 4%

Ivan Kujundžić 3%

Facebook Komentari