U Hrvatskoj još jedan oboljeli, sad ih je ukupno 38, padaju prve kazne zbog kršenja samoizolacije

“U Europi raste broj zaraženih osoba, raste i u Hrvatskoj no ne u toj mjeri”, kazao je na poslijepodnevnoj press konferenciji Nacionalnog stožera ministar unutarnjih poslova i voditelj Stožera Davor Božinović, prenosi N1.

“Poduzimamo intenzivne mjere”, dodao je. Rekao je kako razgovara s ministrima unutarnjih poslova zemalja regije kako bi promet, najprije roba, išao sa što manje smetnji.

Osobe koje su u samoizolaciji evidentiraju se sustavu MUP-a, kako bi se moglo provjeriti krši li netko pravila samoizolacije, rekao je Božinović. Već imamo prve osobe koje će dobiti kaznu u visini od 8.000 kuna

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je od jutros imamo jednu pozitivnu osobu koja je došla iz Rumunjske.

Alemka Markotić, ravnateljica Infektivne klinike potvrdila još jedan slučaj zaraze i dodala kako je osoba u dobrom stanju uz povišenu temperaturu.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da će se uskoro riješiti i kaos na granicama. ”Granični sanitarni inspektori više neće ispitivati rješenja o samoizolaciji, nego će se podaci uzimati skeniranjem putovnice, a inspektori će morati samo dodati kamo osoba putuje i broj mobitela”, kazao je Capak.

Predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da je u subotu razgovarao s ministrima unutarnjih poslova Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine s kojima planira promet robe tijekom epidemije. ”Život ne smije stati, ali treba utvrditi pravila igre – koliko kamiona i iz kojih zemalja dolazi”, kaže Božinović.

Dodao je da će se uvesti novi režim za vozače kamiona. ”Oni će u posebne objekte biti izolirani kad se iskrca roba”, rekao je Božinović i objasnio da će se vozači biti u izolaciji do sljedeće vožnje.

”U svemu ovome ima i lažnih vijesti, a mi ćemo provjeriti sve sumnje i dojave da neka osoba krši pravila samoizolacije. U nekim se gradovima već počelo provoditi to da će nekim ljudima biti određena kazna u visini od osam tisuća kuna”, otkrio je Božinović.

”Apeliramo na ljude da ne putuju, ostanite tu. Svako putovanje je novi rizik”, poručio je građanima predsjednik Nacionalnog stožera.

Na koronavirus u Hrvatskoj je zasad ukupno potvrđeno 38 slučajeva zaraze, a pod zdravstvenim nadzorom je 6300 ljudi, prenosi dnevnik.hr.

Pet novih slučajeva zaraze, u Hrvatskoj oboljelo 37 osoba

Facebook Komentari