Ruke dezinficirate, a što je s mobitelom?

Češće peremo ruke, kupujemo sredstva za dezinfekciju i ne dodirujemo lice. Međutim, sve to neće imati efekta ako naši mobilni telefoni nisu čisti.

Ljudi mobilne telefone nose u WC, stavljaju ih u džepove i torbe, koriste ih u javnom prijevozu i rukuju njima stotinu puta u toku danu.Upravo zbog toga su često legla bakterija.

Prosječna osoba uzima mobitel u ruke 2.600 puta tijekom jednog dana i koristi ga otprilike 76 puta. To je loša vijest u vrijeme kada činimo sve što možemo da spriječimo širenje koronavirusa.

Posebnu pažnju treba posvetiti najmlađima koji koriste mobilne telefone za igranje igrica ili gledanje crtanih filmova.

Jasno je da većina mobilnih uređaja neće preživjeti pranje vodom i sapunom, pa se postavlja pitanje kako očistiti mobilni telefon?

Ključno je da spriječite tekućinu da uđe u sam telefon. Drugim riječima, potrebno je zaštititi sve otvore na uređaju.

“Apple” savjetuje da se njihovi uređaji čiste krpom od mikrofibera namočenom u vodu sa sapunom, a zatim su dodali da će i maramice za dezinfekciju biti efikasne.

“Prebrišite uređaje nježno maramicama sa 70 posto alkohola. To se odnosi i na druge naše proizvode kao što su monitori, tastature ili druge površine”, navodi Apple na web stranici i upozorava da pazite na otvore i osigurate da u njih ne uđe voda, kao i da ne koristite izbjeljivače.

Međutim nema garancije da će to ubiti sve bakterije. Zbog toga neki smatraju da je najbolja mješavina alkohola i vode, ali je uvijek potrebno pažljivo slijediti uputstva navedena na proizvodu.

Ako se odlučite za vlažne maramice, pazite da ne sadrže izbjeljivač.

Skinite zaštitnu masku, ugasite uređaj i obrišite ga sa svih strana i obratite pritom pažnju na manja i teže dostupnija mjesta.

Obrisan telefon pustite da se potpuno osuši na zraku prije nego što ga vratite u zaštitnu masku. Ne zaboravite da poslije čišćenja mobilnog telefona operete ruke, prenosi N1.

Bez panike – gel za dezinfekciju ruku možete napraviti i sami od 2 sastojka

Facebook Komentari