Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore: Nema potrebe za nakupljanjem zaliha lijekova, ponašajmo se odgovorno

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo rekla je da nema potrebe da građani zbog koronavirusa kod kuće nakupljaju zalihe lijekova te je pozvala na odgovorno ponašanje kako ne bi došlo do poremećaja u opskrbi.

Soldo je za HRT rekla da je zadnjih dana posjećenost ljekarnama nevjerojatno veća od uobičajene, a naročito nakon objave o zatvaranju škola u Istri.

– Čini mi se da se već nekako digla ta panika, poprilično nepotrebno, rekla bih, rekla je Soldo.

Najviše se traže antiseptička sredstva, alkohol, maramice za dezinfekciju…

– Počeli su tražiti veće količine lijekova i nakupljati zalihe lijekova koji će im trebati u slučaju neke bolesti i to je poprilično zabrinjavajuće, rekla je Soldo.

Dodala je da je distribucija lijekova normalizirana te da zasad nema potrebe za nakupljanjem lijekova doma.

– Važno je da se ponašamo odgovorno. Nema potrebe da netko nakuplja veće količine doma jer, ako se situacija pogorša, bit će poremećaj u opskrbi lijekova, što stvarno nije potrebno, rekla je Soldo.

Soldo je naglasila da je važno da bolesni ljudi ostanu doma i pošalju nekoga zdravog da im ode kupiti proizvode u ljekarnu jer je važno da ljekarnici ostanu zdravi. Rekla je da nema potrebe za panikom te da u ljekarnama ima svega, iako je dodala da maski nema.

– Maske mislim da u neko dogledno vrijeme nećemo ni dobiti, ali maske su važne samo za ljude koji su bolesni, za zdrave ljude te maske znače jako malo, rekla je Soldo.

Veledrogerije: Mjesta panici nema

Iz Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore i Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima HGK oglasili su se priopćenjem i komentirali opskrbljenost hrvatskoga zdravstvenog sustava tijekom nošenja s posljedicama koronavirusa.

– Prodaja je koncentrirana na hrvatsko tržište i naš će zdravstveni sustav biti dobro opskrbljen. Lijekova za suzbijanje temperature, kao i onih koji se koriste za liječenje simptoma koronavirusa, te dezinficijensa ima dovoljno. Jedino čega ima u smanjenom obujmu su maske i rukavice, rekla je direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić, istaknuvši da se, što se tiče domaće proizvodnje, uvodi treća smjena kako bi se osigurao dovoljan broj potrepština.

Uz zalihe, opskrbni lanac dobro funkcionira. Iz veledrogerija naglašavaju da mjesta panici nema, piše HRT.

Facebook Komentari