Dvoje zaraženih na području Osječko-baranjske županije, izdane upute za građane koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama

Nakon što je jutros u KBC Osijek stigla obavijest o dva pozitivna nalaza na koronavirus, Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije sazvao je izvanrednu sjednicu nakon kojeg je održana i konferencija za medije ispred Klinike za infektologiju KBC-a Osijek.
Dvije osobe pozitivne na koronavirus su hospitalizirane, njihovo je stanje dobro, a riječ je o osobama koje su bliski kontakti zaražene osobe koja se nalazi u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

– Uzimaju se brisevi i osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima i do kraja dana ćemo imati nalaze. KBC je u potpunosti spreman za prihvat zaraženih osoba, smještajnih kapaciteta i medicinske opreme ima dovoljno – poručila je predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Osijek prof. dr. Ljiljana Perić.

Važno je napomenuti da ne treba širiti paniku, istaknuo je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i dodao kako je najvažnije ostati pribran i discipliniran i držati se mjera koje propisuje nacionalni, ali i županijski Stožer civilne zaštite.

– Pojava pozitivnih na koronavirus izazvala je strah među građanima koji sami dolaze u KBC Osijek. Važno je napomenuti da to nije ispravan način i da se svi koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama ili dolaze s područja žarišta koronavirusa trebaju javiti na dežurni telefon 031/225-717 Zavoda za javno zdravstvo kako bi se u skladu s propisanim protokolom zbrinule i te osobe – rekao je ravnatelj KBC-a Osijek doc. dr. Željko Zubčić.
Županijski stožer sazvao je za 17 sati i novu sjednicu na koju su pozvani predstavnici gradova i općina s područja županije kako bi se dogovorili oko mjera zaštite stanovništva na njihovim područjima.

– Preporuka našeg stožera je da se građani upoznaju s tim da je potrebno odgovorno se ponašati kako bi smanjili mogućnost zaraze. Preporučit ćemo gradonačelnicima i načelnicima da ograniče rad ugostiteljskih objekata, da se također odgode ili pojačaju mjere sigurnosti prilikom održavanja svih oblika okupljanja– rekao je Goran Ivanović, načelnik Kriznog stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Preporuka županijskog Stožera Civilne zaštite je da se javne priredbe sportskog ili zabavnog sadržaja ne održavaju (noćni klubovi, koncerti i slično), piše OBŽ.

Obavijest:

Zbog pojave pozitivnih osoba na koronavirus na području Osječko-baranjske županije, županijski stožer izdaje sljedeće upute:
Mole se građani koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama ili dolaze s područja žarišta koronavirusa da se ne javljaju izravno u KBC Osijek nego da se jave Epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije na dežurni broj telefona 031/225-717 gdje će dobiti informaciju o daljnjem postupanju. Također je važno da te osobe ograniče svoje kretanje i kontakte.
Građane molimo da se pridržavaju preporučenih mjera zaštite.

Pet novih slučajeva zaraze, u Hrvatskoj oboljelo 37 osoba

Facebook Komentari