U BiH dva nova slučaja zaraze, kilometarske kolone kamiona u Sloveniji, Sjeverna Makedonija uvodi drastične mjere

Foto: Promet.si

Koronavirus se raširio u susjedstvu. Srbija je u petak ujutro objavila da ima potvrđen 31 slučaj. Makedonska vlada uvela je drastične mjere – zatvara sve obrazovne ustanove i zabranjuje sva javna i privatna okupljanja.

* 31 slučaj koronavirusa potvrđen je u Srbiji

* U Sloveniji je 96 zaraženih

* U dijelovima BiH zatvaraju se škole

* Makedonija zatvara sve obrazovne ustanove, zabranjuje sva okupljanja

Tijek zbivanja pratite u nastavku.

U beogradskom javnom prijevozu na vratima su nalijepljene obavijesti da je “prema nalogu Sekretarijara za promet, strogo zabranjen ulaz i izlaz putnika na prednja vrata”.

Potvrđena su dva nova slučaja u Bosni i Hercegovini. U toj je zemlji dosad zaraženo 13 osoba.

Albanija je zatvorila granicu s Kosovom.

Autobus pun ukrajinskih radnika koji su iz Italije putovali u Ukrajinu zaustavljen je u Sloveniji. Pogranična policija nije im dopustila nastavak puta prema Kijevu. Austrijsko-talijanska granica ranije je zatvorena, pa pedesetak radnika do daljnjega ostaje zarobljeno u Italiji.

Odgođen je planirani sastanak srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i njemačke kancelarke Angele Merkel. Sastanak je bio planiran za sljedeći vikend, no zbog epidemije koronavirusa dvoje čelnika u ponedjeljak će razgovarati preko konferencijskog poziva, piše Blic.

Ministarstvo rada i socijalne politike Sjeverne Makedonije obavijestilo je da bi određene kategorije ljudi trebale biti oslobođene obveze rada uz potvrdu liječnika. Radi se o onima koji boluju od kroničnih respiratornih bolesti, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tip 1, onima koji boluju od malignih bolesti te onima koji imaju znatno smanjen imunitet. Vrijeme u kojemu neće biti na poslu bit će im redovno plaćeno, piše Nova Makedonija.

Direktor gimnazije u Čačku u Srbiji preventivno je raspustio jutarnju smjenu u školi. Naime, nekoliko učenika još je u subotu bilo na proslavi rođendana gdje je bila prisutna i osoba iz inozemstva koja je oboljela od koronavirusa, javlja RTS. Nekoliko učenika dobilo je temperaturu nakon vikenda, no kod njih nije potvrđen koronavirus. Oni se nalaze u izolaciji.

Učenici i nastavno osoblje više škola u Novome Sadu i okolici u kućnoj su karanteni zbog sumnje da su zaraženi koronavirusom nakon što su se vratili s natjecanja u Puli i Poreču, objavila je u petak pozivajući se na neslužbene informacije Radio televizija Vojvodine (RTV). “Ono što je zajedničko svim tim učenicima jest da su bili na natjecanju u Hrvatskoj – u Puli ili Poreču”, javlja RTV te dodaje kako se prati stanje i 12 učenika u okolici Sombora.

10:00 Sjeverna Makedonija zatvorila je fakultete, škole i vrtiće, zabranjena su javna, ali i privatna okupljanja bilo koje vrste. Kafići, restorani, kladionice i ostali slični objekti zatvaraju se u 18 sati i rade uz pola kapaciteta kako bi se održala minimalna udaljenost od metar i pol do dva metra između ljudi.

Zabranjeni su godišnji odmori, plaćeni i neplaćeni izostanci zdravstvenih djelatnika. Sve do 24. ožujka zabranjen je ulazak putnika iz visokorizičnih zemalja, a sav je promet pod rigoroznom kontrolom, piše Nova Makedonija.

Svim pacijentima koji dolaze u sarajevsku Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, kao i svim zaposlenicima, prije ulaska se preventivno mjeri tjelesna temperatura beskontaktnim toplomjerom, javlja Avaz. “Pacijenti kod kojih se zabilježi povišena temperatura bit će odmah upućeni u ambulantu za febrilna stanja. Zaposlenici bolnice kod kojih se eventualno pojavi povišena tjelesna temperatura, bit će vraćeni kući i stavljaju se pod nadzor Doma zdravlja”, priopćeno je iz bolnice.

Na državnim granicama u Sloveniji zbog pojačane kontrole stvaraju se kolone kamiona, pa se čeka više od 15 sati, javlja Siol. Na Dolenjskoj magistrali između čvorova Drnovo i Obrežje, prema Hrvatskoj, došlo je zastoja kamiona, a kolona je duga više od 10 kilometara. Prije graničnog prijelaza Gruškovje prema Hrvatskoj kolona je sedam kilometara.

Slovenski vrtići i škole zatvaraju se u ponedjeljak, no mnoga su djeca već danas ostala kod kuće, piše Siol. Očekuje se postupno gašenje javnog života. Ministar zdravlja Aleš Šabeder kazao je da se prelazi u drugu fazu širenja virusa te da će se u bolnicama liječiti samo teži slučajevi.

Iz BiH upozoravaju da bi se na graničnim prijelazima zbog pojačane kontrole putnika i tereta mogla stvarati gužva. Kontrola prometa preko državnih granica pojačana je kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, piše Avaz.

Crna Gora za sada nema potvrđen niti jedan slučaj, no vlada će u petak odlučiti o preporuci Instituta za javno zdravlje koja se odnosi na uvođenje preventivnih mjera — zabrani javnih okupljanja i zatvaranju škola, vrtića i fakulteta na 15 dana. Ako dođe do zatvaranja škola i vrtića, jedan roditelj moći će ostati kod kuće s djecom, javljaju Vijesti.

Jedan od oboljelih u Srbiji, pacijent koji leži u Kliničkom centru Vojvodina, nalazi se na intenzivnoj njezi i njegovo je zdravstveno stanje teško. “Dvoje pacijenata ima umjereno teško kliničku sliku, ali ne zahtijevaju nikakve mjere intenzivnog liječenja. Svi se nalaze na općim odjelima i njihovo je stanje stabilno”, kazao je voditelj infektivne klinike Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović. Dodaje da su ostali svi oboljeli s blagim simptomima, navodi se na stranici COVID-19.

U Srbiji je u petak u osam sati ujutro objavljeno da je potvrđen 31 slučaj koronavirusa. U posljednja 24 sata testirano je 29 osoba, od kojih je sedam pozitivnih, a 22 rezultata testa bila su negativna. U Institutu Torlak u Beogradu ukupno je testirano 214 ljudi.

U Sloveniji je potvrđeno 96 slučajeva koronavirusa. Na snazi su posebne mjere i proglašena je epidemija.

Krizni štab kantona Livno u BiH odlučio je da se nastava i rad vrtića zbog proglašene pandemije koronavirusa prekidaju do daljnjeg, piše Avaz. Zabranjene su manifestacije, proslave, seminari, kulturni i sportski događaji te putovanja u inozemstvo zdravstvenim radnicima s područja kantona, počevši od petka, do donošenje nove naredbe, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari