Nutricionistica objašnjava kako prehranom pojačati prirodni imunitet

U Hrvatskoj je u petak ujutro službeno bilo 31 osoba zaražena Covid-19, te je Svjetska zdravstvena organizacija nedavno koronavirus proglasila pandemijom. Stručnjaci dijele savjete kako najbolje pokušati i izbjeći bolest, a većina savjeta uključuju često pranje ruku sapunom i toplom vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi i zadržavanje najmanje jednog metra od drugih ljudi u svakom trenutku. Uz sve ovo, postoji i nekoliko jednostavnih stvari koje možete raditi kod kuće kako biste poboljšali svoj imunološki sustav.

Nutricionistica Hannah Braye, koja radi za Bio-Kult, objasnila je Daily Mirroru načine kako pojačati prirodni immunitet tijela. I prvo što ona preporučuje jest da pobrinite se da se dovoljno naspavate noću.

”Da bi se tijelo odmorilo i omogućilo optimalnu funkciju imunološkog sustava sljedeći dan, preporučljivo je spavati najmanje sedam do osam sati”, napominje Braye.

”Isključite svu elektroniku najmanje sat vremena prije nego odete na spavanje, iskoristite to vrijeme za opuštanje uz čitanje knjige, meditaciju ili kupku kako biste opušteni mogli najbolje odmoriti”, dodaje.

Uz to, ona također sugerira korištenje probiotika.

Hranjive juhe

“Do 70 posto naših imunoloških stanica nalazi se u crijevima, a naše crijevne bakterije igraju ključnu ulogu u podržavanju jakog imunološkog sustava. Vremenom, pokazalo se da multi-sojevi probiotici (živi dodaci bakterijama) značajno skraćuju prehladu i smanjuju ozbiljnost simptoma”, izjavila je nutricionistica.

“Kako svaki različiti soj probiotika ima nešto različit blagotvorni učinak u tijelu, vjeruje se da multi-soj ima ukupne pozitivne koristi i stoga će biti u mogućnosti pomoći imunološkom sustavu na različite načine”, dodaje.

I njezin je posljednji savjet da razmislite što jedete, jer neke namirnice više pomažu od drugih.

“Uživajte u hranjivim juhama za koje se kaže da su sjajne za podupiranje zdravog crijeva na kojem se nalazi većina našeg imunološkog sustava i bakterija. Konzumirajte raznobojno sezonsko, organsko lokalno povrće koji nudi širok spektar hranjivih sastojaka koji će surađivati zajedno kako biste osigurali da vaš imunološki sustav može raditi u najboljem redu kako bi se borio protiv bakterija i virusa”, rekla je Braye.

“Uključite češnjak u svoje kuhanje, on se stoljećima koristi kao prirodni antimikrobni lijek za borbu protiv infekcija. Kuhajte laganu hranu kako biste zadržali aktivni sastojak alicin ili ga dodajte pred kraj kuhanja”, objasnila je stručnjakinja.

Njezina preporuka uključuje jedenje artičoke, malina, jogurta, avokada, mahunarki, gljiva i kadulje kako biste poboljšali svoj imunološki sustav, prenose vijesti.hr.

Facebook Komentari