Njemačka kancelarka najavila oštrije mjere zbog tzv. dinamičnog izbijanja zaraze

Institut Robert Koch je u četvrtak navečer zabilježio 2369 zaraženih u Njemačkoj, a u srijedu ih je još bilo 1567, umrlo je šest osoba.

Angela Merkel pozvala je stanovništvo da se suzdrži od socijalnih kontakata kad god je to moguće zbog brzog širenja korona virusa, piše Bild u četvrtak navečer.

“To je rez koji od nas traži mnogo”, rekla je kancelarka, izgledajući ozbiljnije nego dan prije, prepričava Bild.

Prije toga, kako se navodi, rekla je sudionicima rasprave da je prehlađena.

Očuvati funkcionalnost države

“Trebamo nešto napraviti, a to pokazuju najnovije brojke, s takozvanim dinamičnim izbijanjem. To znači da se broj zaraženih vrlo brzo povećava “, rekla je kancelarka.

“Funkcionalnost države mora se sačuvati, a temeljna područja ekonomije moraju nastaviti funkcionirati”.

Najdrastičniju mjeru javnosti je predstavio premijer Bavarske Markus Söder (CSU): Od ponedjeljka će se sve promijeniti, posebno za bolnice u Njemačkoj! Ali od svih se traži da prilagode svoje ponašanje.

SVE zakazane snimke, operacije i intervencije u SVIM njemačkim bolnicama trebaju se odgoditi i obustaviti na neodređeno vrijeme od ponedjeljka, “ukoliko je to medicinski opravdano”. Dakle, liječnici uvijek imaju zadnju riječ.

Time se želi napraviti prostor za bolesnike s teškim respiratornim bolestima uslijed korona virusa. Naknadne troškove za klinike nadoknadit će zdravstvena osiguravajuća društva tako da niti jedna bolnica ne dođe u deficit.

Pozivaju se bolnice da sada planiraju raspoređivanje liječnika i medicinskih sestara te da povećaju “broj kreveta za intenzivnu njegu i ventilaciju”.

“Pred nama je test za naš zdravstveni sustav, za cijelu zemlju i za politiku”, rekao je Söder. Söder je rekao i da će napraviti “sve što je potrebno” da bi se spriječila ekonomska kriza.

No, još uvijek postoji prostor za tumačenje u smislu da ne bi trebali biti otkazani samo svi događaji s više od 1000 sudionika, već i svi nepotrebni događaji s manje od 1000 sudionika, piše Bild.

Za posebno pogođene savezne države, plan Angele Merkel predviđa mogućnost odgađanja početka semestra na sveučilištima, privremeno zatvaranje vrtića i škola.

Francuska kreće s oštrijim mjerama, nekoliko minuta prije dolaska kancelarke pred novinare, francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je: Zbog krize s korona virusom Francuska (poput Italije, Austrije i Poljske prije) zatvara sve škole. “Od ponedjeljka pa do daljnjeg, svi vrtići, škole, fakulteti i sveučilišta bit će zatvoreni”, rekao je Macron u obraćanju naciji, prenosi Bild.

Facebook Komentari