Bez panike: Ovo su osnovne razlike u simptomima korona virusa, prehlade i gripe

S obzirom na brojne mitove i dezinformacije o koronavirusu koje kruže društvenim mrežama i medijima, UNICEF podsjeća da simptomi zaraze mogu uključivati i povišenu temperaturu, groznicu, kašalj i kratkoću daha.

U težim slučajevima infekcija može prouzrokovati upalu pluća ili otežano disanje.

“Karakterizacija Covid-19 kao pandemije nije pokazatelj da je virus postao smrtonosniji. To je samo potvrda geografskog širenja bolesti. UNICEF se priprema i reagira na epidemiju Covid-19 širom svijeta, znajući da se virus može proširiti na djecu i obitelji u bilo kojoj zemlji ili zajednici. UNICEF će nastaviti suradnju s vladama i partnerima na zaustavljanju prenošenja virusa i zaštiti djece te njihovih obitelji”, ističu iz UNICEF-a.

U nastavku su prikazane osnovne razlike u simptomima kronavirusa, prehlade i gripe:

PODSJEĆAMO: Rukovanje se smatra bliskim kontaktom za širenje bolesti koje se prenose kapljičnim putem, te se zbog toga preporučuje da se ljudi što manje rukuju, jer se time smanjuje rizik potencijalnog prijenosa bolesti koje uzrokuje novi koronavirus (COVID-19) i drugih bolesti koje se prenose tim putem.

Najdjelotvornije zaštitne mjere su dobra higijena, posebice pranje ruku te držati se podalje od oboljelih osoba, piše Ordinacija.

Njemačka studija pokazala koliko dugo korona virus može preživjeti na pojedinim predmetima

Share This Article