Uznemirenost u jednoj zagrebačkoj školi: Majka učenice pozitivna na koronavirus, djevojčica nije, ali je u samoizolaciji

Među roditeljima čija djeca pohađaju jednu zagrebačku osnovnu školu u srijedu navečer zavladala je uznemirenost i panika nakon što se proširila informacija da je hospitalizirana majka jedne od učenica koja je nedavno boravila u Njemačkoj, a koja, kako tvrde, pokazuje moguće simptome zaraze koronavirusom.

Ta informacija i službeno je potvrđena, naime majka djevojčice pozitivna je na koronavirus, dok njezina kći nije. Djevojčica će narednih 14 dana biti u kućnoj izolaciji te će se pratiti njezino stanje, piše Jutarnji list.

Roditelji ostale djece su zbog svega digli uzbunu i zasuli školsku upravu pitanjima i zahtjevima da se privremeno obustavi nastava dok se ne utvrdi je li u ovom slučaju riječ o virusu Covid-19.

– Zbog velikog broja upita ovim putem vas obavještavamo kako se sutra nastava normalno odvija prema rasporedu. Sve nadležne službe upoznate su sa situacijom i za sada nemamo naputke o prekidu nastave. Molim vas da pratite našu web stranicu na kojoj ćemo objavljivati informacije kako postupati u slučaju da dobijemo drugačiji naputak- napisao je ravnatelj te škole na Facebook stranici škole.

Zaredali su se komentari uznemirenih roditelja, a njima se ravnatelj obratio dodatnim odgovorom.

– Razumijem vašu zabrinutost za sigurnost i zdravlje vaše djece te svih ostalih učenika te ljudi koji borave u školi. Razgovarao sam s dežurnim epidemiologom iz HZJZ-a. Epidemiološka služba je upoznata i postupa po svojem protokolu. Ako oni procijene da je potrebno nešto poduzeti, sigurno će i poduzeti. Za sada takvih najava nema. Ukoliko ih tijekom noći bude onda će nas obavijestiti i provesti. Prema sadašnjim saznanjima niti jedno dijete nema simptome i njihova je procjena da se nastava može normalno odvijati. Molim vas da pratite web stranice škole gdje ćemo objavljivati sve relevantne informacije važne za sigurnost i zdravlje svih koji borave u školi ako ih dobijemo, napisao je.

Jutarnji list stupio je u kontakt s majkom jedne učenice nižih razreda koja nam je potvrdila da je među roditeljima zavladala panika.

– Dio nas sigurno neće slati djecu u školu, nevjerojatno je da se nastava ne prekine barem na jedan dan dok ne stignu rezultati nalaza, rekla je ova majka i dodala da djeca s problemima poput astme ili kroničnih bolesti sigurno ostaju doma.

U jednom od odgovora roditeljima na Facebooku, ravnatelj je napisao da on ne može savjetovati da se djeca ne šalju u školu jer nema takav naputak.

– Ako je procjena epidemiologa da škola normalno radi onda vam ne mogu savjetovati drugačije. Znate koliko dana možete samo ispričati svom djetetu i sami procijenite što je u njegovom najboljem interesu, naveo je ravnatelj.

Danas će epidemiolozi doći u školu kako bi vidjeli jesu li potrebna daljnja postupanja, piše Jutarnji list.

Facebook Komentari