Grad Zagreb izdao preporuke, neke su izazvale komentare ali i pitanja: Zašto izbjegavati životinje; Kako u tramvaju održati razmak od dva metra….

Grad Zagreb obajavio je na Facebooku apel građanima zbog sitaucije s koronavirusom. Pozvali su ih da budu posebno oprezni i pridržavaju se mjera prevencije s ciljem sprečavanja širenja zaraze. Međutim, jedna predložena mjera izazvala je niz negativnih komentara

“Drage sugrađanke i dragi sugrađani,
čuvajmo naše zdravlje i zdravlje naših bližnjih!
Podijelimo ove preporuke i budimo odgovorni!”, stoji u objavi.

U apelu stoji da se građani da se izoliraju od najbližih i nazovu svoga liječnika obiteljske medicine ako su doputovali iz zemalja zahvaćenih koronavirusom, ako su bili u kontaktu s nekim tko je došao iz zaraženog područja u posljednjih 14 dana ili ako su bili u kontaktu s osobom kojoj je dijagnosticiran koronavirus.

Kao simptome, zbog kojih bi trebali poduzeti iste mjere, navedeni su kašalj, grlobolja, curenje iz nosa, temperatura, glavobolja, otežano disanje i drhtavica.

Što izbjegavati…

Trebalo bi izbjegavati veća okupljanja, svakako redovito prati ruke, izbjegavati dizala i zatvarati prozore, provjetravati prostorije, koristiti maramice prilikom kašljanja, izbjegavati kontakte sa starijim osobama da se ne zaraze, izbjegavati kontakt s divljim i domaćim životinjama, dezinficiranje predmeta koji se često koriste, izuvanje obuće prije ulaska u dom te korištenje tehnologije koja vam je svakodnevno dostupna.

Niz negativnih komentara izazvala je preporuka držanja razmaka od minimalno dva metra, jer je poznato kakve su gužve u tramvajima i autobusima posebno u vrijeme odlaska i povratka s posla.

Kao posljednja mjera savjet je građanima starijima od 65 godina preporučuje se ostanak u kućama i izbjegavanje kontakata.

Također, Zagrepčani se pitaju zašto izbjegavati kontakt sa životinjama.

Facebook Komentari