VIDEO Korona virus sve ozbiljnije uzima živote u Italiji, ukupno 827, naciji se obratio Conte s novim mjerama: Zatvaraju se barovi, restorani….

Sveukupno je 10.590 Covid19 pacijenata, oni hospitalizirani sa simptomima 5.838 i 3.724 su u kućnoj izolaciji, dok je izliječenih ukupno 1045, od čega 41 danas, piše La Repubblica o stanju s korona virusom u Italiji.

Povjerenik za hitne slučajeve Korona virusa Angelo Borrelli precizirao je da se broj oboljelih povećao za 2.076 jedinica u odnosu na jučer, dok je ukupni broj zaraženih – uključujući žrtve i oporavke – dostigao 12.462.

Žrtava je ukupno 827: u odnosu na jučer ima ih 196 više, ali taj se broj, precizirao je šef civilne zaštite Borrelli, može potvrditi tek nakon što Istituto Superiore di Sanità utvrdi stvarni uzrok smrti.

Talijanski premijer Giuseppe Conte obratio se Talijanima na fb-u.

“Mnogobrojnim građanima zabrinutim zbog posla, njihovih aktivnosti, majkama, očevima, djedovima i prijateljima koji danas moraju odgoditi zagrljaj, želim reći da vas država ne zaboravlja: ona je uz vas i danas bit će sutra.

Izdvojili smo izvanrednu svotu od 25 milijardi kako bismo se suočili s poteškoćama u ovom hitnom slučaju. S Europskom unijom smo razgovarali jasnim i odlučnim glasom. Sada postoji potpuna svijest da je za suočavanje s ovim zajedničkim izazovom potrebno koristiti sve raspoložive alate, kako nacionalne tako i europske. Sada su i EU i ECB spremni učiniti svoj dio, jamčeći likvidnost i podržavajući poslovanje.

Zahvaljujem svim Talijanima na malim i velikim žrtvama koje danas čine. Odmaknimo se danas da se toplije zagrlimo i sutra brže trčimo. Učinit ćemo to”, napisao je Conte predvečer na fb-u..

Uživo se obratio u 21:40:

Hvala Talijanima koji se žrtvuju. Na prvom mjestu je zdravlje Talijana”.

Potom je naznačio nove mjere:

“Sve će trgovine biti zatvorene, osim onih za osnovne potrepštine, kao što su ljekarne i hrana. Dostava u dom je dozvoljena. Industrije će ostati otvorene, ali uz sigurnosne mjere. Prijevoz će biti zagarantiran”, rekao je Conte, prenosi La Repubblica, kao i poljoprivredne aktivnosti, bankarstvo, osiguranje i poštanske usluge.

Djelatnosti barova, pubova i restorana također su obustavljene (cijeli dan, a ne samo nakon 18 sati). Dok će biti otvoreni novinski i duhanski kiosci.

Conte najavljuje imenovanje povjerenika za intenzivnu njegu sa širokim ovlastima, a to je Domenico Arcuri. I zaključuje: “Ostanimo danas daleko da se sutra zagrlimo”.

Share This Article