Škoro pregovara sa Suverenistima, ali s MOST-om još ne; Domovinski pokret MŠ bi smanjio broj ministarstava, zaposlene po općinama…..

Miroslav Škoro napokon je započeo pregovore s potencijalnim koalicijskim partnerima, kako Globus doznaje, prvi razgovor je obavio i to s predstavnicima Hrvatskih suverenista.

Održali smo razgovor nakon kojeg sam puno veći optimist nego ranije. Čini mi se da bismo se na kra ju mogli dogovoriti o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima – kaže Globusov izvor iz Suverenista.

S druge strane, ozbiljni pregovori između Škore i Mosta o zajedničkom nastupu na izborima još ni su započeli.

Most se priprema za unutarstranačke izbore, radimo na svom novom stranačkom programu, a uskoro ćemo predstaviti i neka pojačanja, nove ljude koji će se pridružiti Mostu. Naš je rejting takav da će Most sigurno imati zastupnike i u idućem sazivu Sabora. A ako nađemo zajednički jezik s drugim političkim opcijama kako bismo ozbiljnije ugrozili duopol HDZ-a i SDP-a, spremni smo u tome sudjelovati – kaže za Globus politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Domovinski pokret Miroslava Skore za počeo je i izradu programskih smjernica, a Globus je doznao prve konture s kojima planira izaći na parlamentarne izbore.

-Proteklih dana veliku pažnju posvećujemo razradi ključnog dijela programskih smjernica Domovinskog pokreta koji se od nosi na demografiju, gospodarstvo, financije i javnu upravu. Među tim smjernicama su promjene koje su se u Hrvatskoj već trebale dogoditi, ali iz niza razloga nisu, iako ih je sugerirala čak i Europska komisija u svojim izvješćima. Neke od ključnih stvari na kojima će Domovinski pokret inzistirati ako će sudjelovati u vlasti – su racionalizacija i reorganizacija ministarstava. To uključuje i premještanje nekih ministarstava iz Zagreba, primjerice Ministarstva poljoprivrede u Slavoniju, a turizma u Dalmaciju. Smanjili bismo broj ministarstava namaksimalno 12, po uzoru na neke uređene zemlje poput Švedske kojaima 11 ministarstava ili Belgije i Nizozemske koje imaju podvanaest – poručuju neslužbeno iz Domovinskog pokreta.

Počele su “kapati” i prve ideje promjena poreznog sustava i reforme lokalne samouprave.

-Ozbiljno se razmišlja o smanjenju PDV-a te o oslobađanju od PDV-a za pružanje komunalnih usluga u nerazvijenim krajevima Hrvatske gdje su one visoke zbog skupe i neučinkovite administracije, a rezultat je loša i skupa usluga za stanovnike. Negativan primjer je čak i grad Zagreb. Na lokalnoj razini financijski i administrativni resursi u brojnim manjim općinama ne odgovaraju njihovim nadležnostima.

To dovodi do razlika u pružanju javnih usluga u zemlji i rasta administrativnih troškova. Presporo se odvija prodaja imovine u državnom vlasništvu i prodaja dionica i udjela u poduzećima u državnom vlasništvu. Možda bismo smanjili i porez na dohodak. Svakako treba povećati ulaganja u istraživanja i razvoj, te smanjiti parafiskalne namete kako bi se rasteretilo gospodarstvenike. Reorganizacija lokalne uprave ne mora nužno značiti ukidanje nekih malih općina, ali sva kako znači smanjenje broja zaposlenih.

Imamo općine koje imaju manje od tisuću stanovnika, u takvima treba smanjiti broj zaposlenih i uspostaviti rad na volonterskoj bazi. Načelnici trebaju biti volonteri s mjesečnom naknadom od pet tisuća kuna, poručuju iz Domovinskog pokreta.

S kime će sve Skoro zajedno na parlamentarne izbore, znat će se idućeg mjeseca.

-Razgovori s našim potencijalnim partnerima – kakav god ishod bio – trebali bi biti okončani do sredine travnja. S predstavnicima Hrvatskih suverenista već se razgovaralo. Iako još ništa konkretno nismo dogovorili, Škorin dolazak na subotnji skup Suverenista je njegova poruka da su
međusobni odnosi i dalje dobri i da su Suverenistima vrata suradnje i dalje otvorena – poručuju iz Škorina pokreta.

Paralelno s pregovorima Suverenista i Škore i dalje traju napetosti i međusobno nepovjerenje između Suverenista i Mosta, čiji predstavnici u subotu nisu bili u Lisinskom.

-Sa Suverenistima nikada nismo htjeli na sastanke, tako da nismo ni očekivali da će nas pozvati da budemo gosti na njihovu stranačkom skupu. Za parlamentarne izbore pripremamo se kao da ćemo izaći samostalno, a vidjet ćemo što će biti kasnije jer mi još nismo razgovarali s Miroslavom Škorom. Ako se Most i Škoro dogovore, onda će oni (Suverenisti) biti njegovi partneri, kaže izvor Globusa iz Mosta.

Drugim riječima, Most ne planira pregovarati sa Suverenistima, nego samo sa Škorom, a ako Suverenisti budu dio iste koalicije, onda će oni biti u
Škorinoj “kvoti” na izbornim listama, piše Globus.

Facebook Komentari