Skinite prstene, narukvice i sat te režite i čistite nokte češće

Želite li se bolje zaštititi od korona virusa, na rukama nosite što manje nakita, narukvica, satova, a najbolje je ne nositi ništa. Nokti neka vam budu kratki, ne grizite ih i ne odlazite na ugradnju umjetnih noktiju. U protivnom ruke nikada nećete očistiti dovoljno dobro, a time sami sebe dovodite pod veći rizik od zaraze korova virusom, prenosi 24 sata.

Iako je pranje ruku sapunom i vrućom vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi najbolja metoda čišćenja, mnogi ljudi žive u pokretu i nemaju priliku baš uvijek dobro oprati ruke pa posežu za dezinfekcijskim gelovima i maramicama. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kažu da bi takvi dezinficijensi trebali sadržavati najmanje 60 posto alkohola.

Prema britanskom profesoru Marka Wilcoxa, mikrobiologu iz Sveučilišne bolnice NHS Trust u Leedsu (Leeds Teaching Hospitals NHS Trust), jedini nakit koji se u vrijeme korona virusa može tolerirati na rukama je – vjenčani prsten. Sve ostalo bi trebalo skinuti i pospremiti u kutiju dok se situacija sa zarazom ne smiri.

– Prema pravilima NHS-a o prevenciji i kontroli infekcije koja se odnose na ručni nakit, trebalo bi ukloniti sve predmete s ruku. Ne možete uspješno očistiti zglobove na rukama, koji također moraju biti dio higijene vaših ruku, dok nešto nosite na njima. Dopušten je eventualno jednostavan vjenčani prsten ili traka, ali drugi nakit nije – rekao je.

– Temeljito pranje ruku ili ispravna primjena dezinfekcijskih gelova uvijek bi bilo preporuka, a to znači da je važno očistiti i skrivene uglove te procjepe, posebno dijelove ispod prstenja i slična mjesta na rukama – rekao je Jonathan Ball, profesor molekularne virologije na Sveučilištu Nottingham.

– Ovi virusi ne žive na vašoj koži puno kao bakterije. Oni su jednostavni putnici koji se kreću od neke površine do vaših ruku a zatim odu na vaše oči, nos ili usta – dodao je.

Kratki nokti su bolji izbor

Stručnjaci upozoravaju da je bolje imati kratke nokte i izbjegavati one umjetne jer se ispod njih skupljaju bakterije, virusi, prljavština… Također, suzdržite se od grickanja noktiju jer i to povećava rizik od zaraze korona virusom.

– Svaki put kad dodirnete lice, posebno usta, nos i oči, prenosite sve te mikrobe. I možete se razboljeti. Ulazak mikroba kroz usta je najlakši način na koji se možete zaraziti bilo kojom infekcijom – upozorila je Purvi Parikh iz Medicinskog centra Langone pri Sveučilištu New York, a prenosi The Sun.

Preporuke za pranje ruku

– Pranje i dezinfekcija ruku ključni su za sprječavanje infekcije. Ruke treba prati često i temeljito sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Kada sapun i voda nisu dostupni možete koristiti dezinficijens koji sadrži najmanje 60 posto alkohola. Virus ulazi u tijelo kroz oči, nos i usta. Stoga ih nemojte dirati neopranim rukama – savjetuju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Facebook Komentari