RH je praktički zatvorila granice, a sutra ćemo preporučiti da se otkažu svi skupovi na kojima je više od 100 osoba; Drama s trajektom u Splitu, BiH ne želi svoje u karantenu, a ni Italija

Premijer Andrej Plenković okupio je cijeli Krizni stožer povodom ukupno 19 oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj te objavio da od petka 13. ožujka škole u Istri neće održavati nastavu. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je u razgovoru za RTL otkrio najnovije detalje mjera protiv širenja koronavirusa.

“U skladu sa zahtjevima, koji su nam stigli od župana i pojedinih gradonačelnika, ali i zbog specifičnih situacija u Istri, određena je preporuka da od petka 13. ožujka ne bude nastavi. Sutra se još može ići u školu, tako da se roditelji pripreme na to. A od ponedjeljka, 16. ožujka, organizirat će se e-nastava preko televizije, računala i tableta”, naglasio je Capak.

Capak je komentirao i informacije da se brod koji je stigao u Split iz Ancone navodno ne može vratiti jer ga Talijani ne žele primiti.

“Ta informacija nam je stigla, da ne žele primiti svoje građane. Dakako, mi ćemo ih zadržati i ići će u karantenu, a oni neka kontaktiraju svoje vlasti zbog repatriacije, a dotle će biti kod nas u karanteni. Naravno da takva situacija nas prisiljava na drastičnije mjere, a to je zabrana takvog prometa”, kaže Capak i dodaje zašto se Hrvatska uopće odlučila primiti taj brod: “Situacija nije bila pripremljena, a bili smo spremni na sve ostalo, karantenu i načine sprečavanja širenja zaraze.”

RTL navodi kako transporti između Italije, Makedonije i Srbije sad stoje na granici Hrvatske i Srbije pa se postavlja pitanje jesu li hrvatski građani ugroženi.

“Za one koji se ne zadržavaju u Hrvatskoj, nema potrebe provoditi mjere, neće biti u kontaktu s našim građanima pa mi epidemiolozi preporučamo da ih se pusti. Ujedno, praktički smo zatvorili granice, ali povratak nazad je moguć”, objasnio je Capak i potvrdio da se preporučilo otkazati masovna okupljanja: “Sutra ćemo preporučiti da se otkažu svi skupovi na kojima bi bilo više od 100 osoba.”

Drama s Talijanima iz Ancone

U splitskoj luci danas se odvijala prava drama s putnicima s broda “Marco Polo”, koji su jutros iz Ancone došli u Split.

Na brodu je bilo 93 putnika, među kojima je 57 hrvatskih državljana, devet talijanskih, šest državljana Bosne i Hercegovine, troje iz Crne Gore te iz drugih zemalja. Za 46 putnika krizni stožer je odlučio da moraju ići u karantenu koja je uspostavljena u bloku C Hotela Zagreb u Splitu.

No, devetero Talijana je izrijekom odbilo ići u karantenu i ultimativno zatražilo da brod Jadrolinije isplovi natrag prema Anconi i vrati ih u Italiju.

No, uprava Jadrolinije u međuvremenu je suspendirala isplovljavanje prema Italiji i odbila izvanredno uputiti trajekt prema Italiji, jer nema jamstava talijanskih vlasti da bi prihvatile brod i putnike, piše Jutarnji list.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović smirio je dramu izjavom kako će Italija primiti svoje državljane natrag, a ostali stranci, kojih je manje od 20, bit će smješteni u karantenu. U karantenu bi trebali i državljani Bosne i Hercegovine jer su ih vlasti Bosne i Hercegovine odbile primiti.

Načelnik stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić danas je potvrdio da su državljane BiH htjeli prebaciti do granice i predati ih tamošnjim vlastima, ali taj je zahtjev odbijen. U karantenu će i devet hrvatskih državljana koji nemaju uvjete za samoizolaciju.

Na teritoriju Hrvatske na tri lokacije su uspostavljene karantene, službeno je potvrđeno Jutarnjem listu u Nacionalnom stožeru civilne zaštite.

Lokalne vlasti i stožeri civilne zaštite odbijaju kazati gdje se karantene nalaze, a u medijima se danas špekuliralo kako je riječ o lokacijama – Hotel Zagreb u Splitu, Hotel Galeb u Kuparima i Hotel Tomislavov dom na zagrebačkom Sljemenu.

Prema dostupnim informacijama, karantenama upravljaju lokalni stožeri civilne zaštite, a imaju na raspolaganju liječnike. Strani državljani samoinicijativno odlaze u karantenu, a cijenu 14-dnevnog boravka plaćaju sami, dok za hrvatske državljane troškove snosi država.

Hotelom Zagreb u Splitu upravlja tvrtka Pleter usluge, a riječ je o hotelu koji ima 174 smještajnih jedinica. Prema tvrdnjama predsjednika Županijskog stožera civilne zaštite u Splitu Luke Brčića, dio hotela, odnosno izdvojeni kompleks C, pretvoren je u karantenu. Prema njegovim riječima, zasad je u karanteni organizirano kapaciteta za 100 osoba, a predviđene su i druge lokacije ako bude potrebno.

Lokacija dubrovačke karantene nije službeno objavljena, niti županijski stožer ima ovlasti otkriti ga, ali neslužbeno se doznaje da je riječ o Hotelu Galeb u Kuparima. Hotel se nalazi unutar vojnog kompleksa u kojem se osim hotela nalaze i dvije vile, Borovka 1 i Borovka 2.

U tu karantenu u utorak navečer dopremljen je državljanin Argentine i državljanin SAD-a, koji su danas avionom stigli iz Rima u Dubrovnik. “Oni se osjećaju dobro i ne pokazuju znakove bolesti”, rekao je Nikša Miletić, glasnogovornik Dubrovačko-neretvanske županije.

Treća lokacija karantene je, kako saznajemo, Hotel Tomislavov dom na zagrebačkom Sljemenu, koji ima 42 sobe.

Prema neslužbenim informacijama, Zagrebačkom holdingu je još prije dva tjedna naloženo da se hotel isprazni kako bi se pripremio za karantenu u slučaju potrebe. To je, prema informacijama Jutarnjeg, i učinjeno, a hotel je do daljnjega predan na upravljanje civilnoj zaštiti.

Potvrđena nova tri slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, sada ih je 19

Plenković: Od petka obustava nastave u Istri, bit će organizirana uz pomoć HRT 3

Facebook Komentari