Ljudi koji bi trebali biti u izolaciji viđeni kako šetaju, prijete kazne, Capak: Imamo i mehanizam da onima koji krše izolaciju pošaljemo i policiju na vrata

Neki Županijski zavodi za javno zdravstvo dobili su dojave da osobe koje su zbog kontakta sa zaraženima trebale biti u samoizolaciji izlaze i šetaju vani, no unatoč prijavama zasad nitko od njih nije kažnjen. Takav je slučaj nedavno zabilježen u Varaždinu.

Međutim, bude li toga više, uskoro će i kod nas kao i u Italiji biti kažnjavanja.

I to ne samo novčanog, jer se za širenje zaraze može zaraditi i zatvorska kazna. Prema članku 180 Kaznenog zakona, onaj tko napravi kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno širenje i prenošenje zaraznih bolesti može dobiti trogodišnju kaznu zatvora.

Zakon kaže da će se kaznom zatvora do dvije godine kazniti onaj “tko ne postupi po propisima ili naredbama kojima nadležno državno tijelo naređuje preglede, dezinfekciju, dezinsekciju, deratizaciju, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti među ljudima, odnosno za sprječavanje i suzbijanje zarazne bolesti životinja od kojih mogu oboljeti i ljudi, pa zbog toga dođe do opasnosti od širenja zarazne bolesti među ljudima ili prenošenja zarazne bolesti sa životinja na ljude”, piše Slobodna Dalmacija.

Onaj “tko ne pridržavajući se mjera zaštite, drugoga zarazi opasnom zaraznom bolešću,” može iza rešetaka završiti čak tri godine!

Ako su gore navedena kaznena djela počinjena iz nehaja, počinitelj se može kazniti zatvorom do jedne godine.

Uz Kazneni zakon na ‘korona prekršitelje’, mogu se primijeniti i sankcije previđene Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

– Što se tiče novčanih kazni za nepoštivanje propisanih epidemioloških mjera, one se kreću od 3.000 do 8.000 kuna. Do sad takve kazne nismo izricali, stalno apeliramo na građane da se strogo drže propisanih naputaka.

Međutim, ako ćemo imati saznanja da je to široko i da se krše odluke o samoizolaciji, onda ćemo početi čvršće s represivnim mjerama. Imamo i mehanizam da onima koji krše izolaciju pošaljemo i policiju na vrata – kazao je Slobodnoj Dalmaciji Krunoslav Capak ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Najveći problem je u kontroli, jer epidemiolozi ne obilaze pacijente u izolaciji. Oni s njima razgovaraju telefonski i zapravo su susjedi jedini koji ‘korona prekršitelje’ prokazuju policiji ili Zavodu za javno zdravstvo.

– Epidemiolozi se ne mogu baviti kontrolom na terenu. To može raditi policija i sanitarni inspektori koji odlaze po dojavi građana i ispisuju kaznu. Epidemiolog postupa prema danim uputama, telefonski razgovara s osobom koja je u samoizolaciji, on ju pita je li u kući, ali govori li ta osoba istinu ili ne, epidemiolog zapravo ne zna – priznaje Capak.

Ipak, vidimo kako su se nakon eskalacije zaraze uozbiljili i poslovično ležerni Talijani, pa Capak vjeruje da će i naši građani biti odgovorni i poštivati propisane mjere.

– O tome, također svaki dan razgovaramo na sjednicama Nacionalnog stožera civilne zaštite i pratimo razvoj situacije. Zasad prijetimo, ali ako vidimo da apeli nisu učinkoviti krenut ćemo represivno – tvrdi ravnatelj HZJZ-a.

U susjednoj Italiji kazne za kršenje pravila karantene su do tri mjeseca zatvora ili 206 eura, piše Slobodna Dalmacija.

Share This Article