Zbog sumnje na koronavirus zatvoren je hitni odjel KB Dubrava, muškarac je dva sata kašljao; U čekaonici bio pacijent koji ima zapetljaj crijeva i životno je ugrožen

Zbog sumnje na koronavirus zatvoren je hitni odjel KB Dubrava.

Kako javlja reporterka N1 Katarina Brečić, zatvoren je hitni odjel KB Dubrava zbog sumnje na koronavirus. Osoba je sama došla na hitni odjel sa simptomima bolesti te je iz mjera predostrožnosti zatvoren čitavi odjel, potvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Prostor se trenutno dezinficira, piše dnevnik.hr.

Ministar apelira na one kojima zatreba liječnička pomoć da je trenutačno bolje ne dolaziti u hitni prijam u Dubravu. ”Postoje druge zdravstvene ustanove u blizini kojima se oni koji trebaju mogu obratiti”, rekao je Beroš.

Kako doznaje HRT liječnica obiteljske medicine iz Sesveta, bolesnog je muškarca uputila u bolnicu u KB Dubrava. On prilikom dolaska nije rekao da je možda zaražen koronavirusom. U čekaonici je bio oko 2 sata i tom prilikom kašljao. Tek po ulasku u ordinaciju rekao je kako je možda riječ o koronavirusu. Uslijedila je reakcija osoblja.

Zasad svi koji su bili na hitnom odjelu u KB Dubrava ne smiju van. Za pretpostaviti je da će osoblje ići u samoizolaciju, a još se ne zna što će biti s pacijentima iz čekaonice.

Muškarac sa simptomima prevezen je na Kliniku Fran Mihaljević.

Situacija u KB Dubrava dodatno se zakomplicirala jer je u čekaonici s potencijalno zaraženim od koronavirusa bio pacijent koji ima zapetljaj crijeva i životno je ugrožen. Liječnici su odlučili, unatoč potencijalnom riziku, da će operaciju napraviti kako bi pacijentu spasili život.

HRT doznaje da će taj pacijent nakon operacije biti smješten u izolaciju u posebnu sobu.

– Sumnja se na gripu, ali se ne može isključiti niti koronavirus. Pacijent je upućen na kliniku Fran Mihaljević, a hitni prijem KB Dubrava zatvoren je do daljnjeg, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš za HRT.

– Čovjek je došao sa simptomima pneumonije. Mi kada postavljamo definiciju sumnje, preuzeli smo je od ECDC-a (Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti) da i sama teška upala pluća, bez obzira je li čovjek bio u kontaktu ili putovao u područja koja su zaražen predstavlja sumnju. Taj čovjek nije nigdje putovao, nije bio izvan Hrvatske i naša je pretpostavka s dosta velikom vjerojatnošću da on neće biti pozitivan. No s obzirom na to da smo napravili kriterij sumnje sada trebamo napraviti test. Kad ga dobijemo znat ćemo je li pozitivan ili nije. S dosta velikom vjerojatnošću s obzirom na to da nigdje nije putovao i nije bio u kontaktu s oboljelim možemo reći da on neće biti pozitivan, rekao je doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med., epidemiolog, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u emisiji HRT-a Otvoreno na temu koronavirusa.

Potvrđen 15. slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj

Facebook Komentari