Svečano obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Vukovara

Foto: Grad Vukovar

Svečana akademija obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Vukovara održana je u Hrvatskome domu Vukovar.

Okupljenima se obratio Tomislav Josić, savjetnik gradonačelnika Vukovara Ivana Penave za branitelje.

Rekao je kako su obranu Vukovara ustrojili Tomislav Merčep i Blago Zadro, a prvo okupljanje branitelja 10. ožujka 1991. u Bogdanovcima pokazalo je da ima puno onih koji su spremni žrtvovati i vlastiti život kako bi se ostvario san o slobodnoj Hrvatskoj.

Imamo puno razloga da budemo sretni što smo obranili suverenitet Republike Hrvatske iako ona još nije onakva kakvom su ju branitelji zamišljali, rekao je Josić.

Svečanoj akademiji nazočili su predstavnici Hrvatskoga sabora i Vlade, Vukovarsko-srijemeske županije i Grada Vukovara.

U glazbeno-recitatorskom dijelu programa nastupili su polaznici Glazbenih odjela OŠ Dragutina Tadijanovića te učenici više vukovarskih osnovnih škola.

Poslije akademije branitelji i sudionici obilježavanja pošli su u mimohodu do središta Vukovara gdje su nastavili druženje, piše HRV.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, a u povodu Dana hrvatskih branitelja Vukovara, odana je počast poginulim, ubijenim i nestalim hrvatskim braniteljima koji su svoj život utkali u oltar Domovine.

Vijence su položila brojna izaslanstva: Izaslanik Predsjednika RH, umirovljeni general Marijan Mareković, Vlade, ministar državne imovine Mario Banožić, predsjednika Sabora, saborski zastupnik Dražen Milinković, potpredsjednika vlade i ministra obrane, brigadni general Željko Živanović, te izaslanstva županije i Grada Vukovara na čelu sa županom Božom Galićem i gradonačelnikom Ivanom Penavom kao i braniteljske udruge.
Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara podsjetio je na važnost 10.ožujka, dana kada su se prije 29. godina u Bogdanovcima po prvi puta postrojili nenaoružani odredi, ukupno oko 3.000 osoba, koji su bili začetak stvaranja 204. vukovarske brigade.

-Za mene je to značajan datum, a najvažnije je da na današnji dan nitko nije poginuo, što znači da imamo razlog za slavlje. Trebamo biti ponosni na ono što se tada događalo i što smo stvorili državu, a jeli ona onakva kakvu bi htjeli? Vjerojatno nije jer ima još puno toga za popraviti. Na nama živima je da neke stvari probamo promijeniti i napravimo onako kako su to zamišljali oni koji ljudi koji su dali svoje živote – izjavio je Josić.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je pojasnio kako je ovaj datum za obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Vukovara izabran odlukom većine braniteljskih udruga.

-Taj datum i postrojavanje je već tada najavljivalo tijek i razvoj događaja. Imamo previše tužnih obljetnica, a ovo je datum kada se slave branitelji jer na taj dan nitko nije poginuo i jer rat još nije počeo. No, tu smo prije svega da iskažemo zahvalnost braniteljima i slavimo njihovu ulogu u obrani Vukovara i Republike Hrvatske – rekao je Penava.

Molitvu je predvodio fra Ivica Jagodić, gvardijan i župnik župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. Nakon polaganja vijenaca u crkvi sv. Filipa i Jakova služena je sveta misa za sve poginule, ubijene i nestale hrvatske branitelje. Središnji događaj bila je svečana akademija posvećena hrvatskim braniteljicama i braniteljima Vukovara koja se održala u Hrvatskom domu Vukovar. Potom je uslijedio svečani mimohod od Hrvatskog doma do Trga Republike Hrvatske uz druženje i prigodni program, piše HRT.

Facebook Komentari