Korona virusom zaražen i zaposlenik u sjedištu NATO-a, Iran zbog epidemije iz zatvora pustio 70 tisuća zatvorenika

Od koronavirusa dosad je oboljelo više od 110.000 ljudi. Umrlo je gotovo 3825 zaraženih, a gotovo 62.000 oboljelih se oporavilo. Brojke zaraženih i preminulih još uvijek rastu.

* Više od 110.000 oboljelih u svijetu

* Umrlo je više od 3800 ljudi, izliječenih je gotovo 62.000

* U Italiji je zaraženo 7375 – umrlo je 366 ljudi, a 622 se oporavilo

* U Hrvatskoj je 12 oboljelih

Tijek događanja pratite u nastavku:

Prvi slučaj koronavirusa zabilježen je na Lezbosu, otoku na kojemu su brojni izbjeglički kampovi, javlja The Guardian. Prva oboljela žena hospitalizirana je u ponedjeljak ujutro sa simptomima nalik na gripu. Mediji javljaju da se prije mjesec dana vratila s izleta u Izrael. Oboljela je radila u supermarketu pa su vlasti izrazile zabrinutost da bi zaraženih moglo biti puno više.

Hrvatska razrađuje različite scenarije mjera u obrazovanju s obzirom na razvoj epidemije koronovirusa, kazala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. “Sve što isplaniramo šaljemo svim ravnateljima, a prvenstveno su to upute za održavanje higijene, za okupljanja i putovanja te razna objašnjenja i odgovori na pitanja”, dodala je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u videokonferenciji s predsjednikom Cipra i premijerima Izraela, Italije, Rumunjske, Austrije, Mađarske i Bugarske posvećenoj mogućim zajedničkim aktivnostima na suzbijanju epidemije koronavirusa, priopćeno je iz Vlade. Plenković je kazao da je Hrvatska reagirala na vrijeme te objedinjenim djelovanjem svih resora pripremila niz mjera za zaštitu zdravlja i sigurnosti građana.

Svečanost paljenja olimpijske baklje održat će se bez gledatelja, potvrdio je Olimpijski komitet. Svečanost će se održati 12. ožujka, a ona je uvod u sedmodnevni put baklje koji će kulminirati svečanom primopredajom. Olimpijske igre trebale bi se održati u Tokiju od 24. srpnja do 9. kolovoza.

Član NATO-ova osoblja koji radi u sjedištu u Bruxellesu zaražen je koronavirusom, piše CNN. “Vratio se s odmora u sjevernoj Italiji i krajem prošlog tjedna osjećao se loše te je testiran”, navedeno je u priopćenju NATO-a. Nakon što je testiranje pokazalo da je pozitivan na koronavirus, otišao je u samoizolaciju. Njegovi kolege radit će od kuće dok ne stignu rezultati njihovih testova.

Vlasti u BiH u ponedjeljak su izdale upute po kojima bi trebalo otkazati sva masovnija okupljanja kako bi se spriječila mogućnost širenja koronavirusa. Ove mjere za sada se odnose samo na teritorij Federacije BiH, dok u Republici Srpskoj takvih preporuka još nema, iako su prva tri slučaja zaraze koronavirusom u BiH zabilježena upravo na području tog entiteta, odnosno Banje Luke.

Ministarstvima zdravstva u županijama dan je obvezujući naputak. “Nalaže se županijskim kriznim stožerima da zabrane posjete bolnicama, kao i u ustanovama socijalne skrbi za djecu, mlade i stare osobe”, stoji u naputku.

Zbog prošlotjednog širenja infekcije koronavirusa u Sloveniji se u ponedjeljak više fakulteta odlučilo uvesti mjeru obustave predavanja za studente i uvesti nastavu predavanja na daljinu te druge preventivne mjere. Vodstvo Primorskog sveučilišta iz Kopra objavilo je da, zbog trenutačnog stanja u vezi s koronavirusom u Sloveniji, ali i sa situacijom u Italiji, od danas do 20. ožujka svi fakulteti u sklopu tog sveučilišta otkazuju nastavu te da će profesore i studente naknadno obavijestiti kako će se nadoknaditi odgođena nastava.

Iran je pustio iz zatvora oko 70 tisuća zatvorenika zbog epidemije koronavirusa u zemlji, rekao je iranski ministar pravosuđa Ebrahim Raisi u ponedjeljak, objavio je Mizan, portal ministarstva pravosuđa. “Puštanje zatvorenika, do točke koja ne stvara nesigurnost u društvu, nastavit će se”, rekao je Raisi. Raisi nije pojasnio hoće li se, i kada, pušteni vratiti u zatvor.

Teheran je u ponedjeljak objavio da su još 43 osobe umrle od koronavirusa te je do sada u toj zemlji umrlo 237 osoba od izbijanja epidemije. Broj zaraženih porastao je na 7161, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo zdravstva, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari