Korona virus ruši cijene goriva, pa bi od sutra tako trebalo biti i u Hrvatskoj

Cijene goriva u utorak padaju, neslužbeno doznaje portal cijenegoriva.info.

Spremnik od 50 litara benzina mogao bi biti jeftiniji 13 kuna, a prosječni spremnik dizela mogao bi biti jeftiniji 7,5 kuna.

Prosječni spremnik LPG-a mogao bi pojeftiniti 15 kuna.

Cijene nafte potonule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 37 dolara nakon urušavanja dogovora vodećih proizvođača o ograničenju opskrbe i najava Saudijske Arabije i Rusije da će povećati opskrbu unatoč posustajanju gospodarstva zbog epidemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 8,87 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 36,40 dolara. Jutros se nakratko spustila na 31,02 dolara, najnižu razinu od 12. veljače 2016. godine.

Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 7,82 dolara nižoj cijeni, od 33,46 dolara. Nakratko se spustila na 27,34 dolara, također najnižu razinu od 12. veljače 2016.

Rusija je prošlog petka odbila prijedlog Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o smanjenju opskrbe za dodatnih 1,5 milijuna barela dnevno, povrh već utanačenih 1,7 milijuna barela dnevno. Moskva je bila spremna tek produljiti važeći sporazum koji istječe krajem mjeseca.

Poručili su i da bi mogli povećati proizvodnju, dodajući da im niske cijene nafte u idućih šest do 10 godina ne bi predstavljale problem.

Saudijska Arabija odgovorila je sniženjem službene cijene nafte za šest do osam dolara po barelu. Najavili su i povećanje proizvodnje u travnju unatoč smanjenoj potražnji zbog epidemije koronavirusa.

Rijad namjerava povećati proizvodnju na više od 10 milijuna barela dnevno nakon isteka važećeg sporazuma o ograničenju proizvodnje krajem ožujka, kazala su u nedjelju za Reuters dva neimenovana izvora. Proteklih mjeseci proizvodili su 9,7 milijuna barela dnevno.

“Sporazum je od samog početka bio osuđen na propast”, konstatira Matt Stanley iz Starfuelsa. Njegov je glavni rezultat veći tržišni udio američkih proizvođača nafte iz škriljaca, dodaje, piše N1.

Facebook Komentari