Hrvatska dobiva još jednu stranku s velikim ambicijama: Stranka s imenom i prezimenom

Hrvatska će do kraja mjeseca dobiti još jednu političku stranku – Stranku s imenom i prezimenom. Osnivačka skupština održat će se, doznajemo, 21. ožujka, a prekosutra u Hrvatskom novinarskom domu i prvo predstavljanje nove političke opcije čiji sam naziv jasno sugerira da joj je plan pod “istu kapu” okupiti jake pojedince, ugledne u svojim profesijama i sredinama, dokazane i bez mrlje u karijeri. Jednom riječju: ljude s “imenom i prezimenom”, kojima je cilj na idućim parlamentarnim izborima dati, kako kažu, nadu da su promjene u državi ipak moguće, piše Večernji list.

Iako pregovori s jakim pojedincima, među kojima i s mnogim nezavisnim načelnicima i gradonačelnicima, ali i malim političkim strankama koje bi novoj opciji koja se osniva za parlamentarne izbore dali svoje najprepoznatljivije lice još traju, jezgra je poznata i prekosutra će se i predstaviti javnosti u HND-u. Idejni začetnik cijele priče vrgorački je gradonačelnik Ante Pranić koji je zadnjih mjeseci obavio na stotine razgovora s potencijalnim kandidatima koji će se naći na listama za parlamentarne izbore nove stranke koja želi mijenjati Hrvatsku. A oni kojima se ideja svidjela i koji su se odlučili uključiti u novu stranku su kninski gradonačelnik Marko Jelić, bivši HSLS-ov gospodarski strateg Josip Budimir, bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković, kao i Andrea Gross Bošković, bivša direktorica Hrvatske agencije za hranu (HAH) koja je, kažu upućeni, jako puno pomogla SDP-ovoj europarlamentarki Biljani Borzan u njenoj borbi protiv dvostruke kvalitete proizvoda. Stranci s imenom i prezimenom priključit će se, doznajemo i Relja Beck, voditelj laboratorija za parazitologiju na Hrvatskom veterinarskom institutu te Petar Lovrić, predsjednik Udruge nezavisnih poduzetnika. Iznenađenje u timu je kreativni direktor i dizajner Boris Malešević koji je pomogao i Andreju Plenkoviću da postane premijer, kao i Zoranu Milanoviću u njegovu pohodu na Pantovčak. Malešević je, doznajemo, i osmislio naziv stranke kao i cijeli vizualni koncept Stranke s imenom i prezimenom u kojoj je ulogu stranačkog stratega preuzeo ugledni politički analitičar Ivica Relković, piše Večernji list.

– Već godinu dana govorim da će parlamentarni izbori pred nama promijeniti Hrvatsku i da odnosi zadani između dvije velike stranke HDZ i SDP više neće postojati. HDZ je u velikom problemu jer je zaokupljen svojim unutarstranačkim izborima, a SDP je ni krvi ni dužan postao prenapuhani balon. I tu se otvara jedan ozbiljan prostor na centru i, dođe li do ozbiljnog okupljanja, a ja mislim da ovo okupljanje to jest, onda se može očekivati i bitan utjecaj upravo s centra na to kako će Hrvatska izgledati nakon parlamentarnih izbora – kaže strateg Stranke s imenom i prezimenom Ivica Relković. Da ima razloga biti optimist, dodaje, vidi po interesu jakih pojedinaca i osoba koje nisu bile u političkim strankama, a koje se sada žele aktivirati u Stranci s imenom i prezimenom i koji vide da je Hrvatska u političkoj situaciji promjene. Stranka, kaže, ide u puno jaču bitku od one da bude jezičac na vagi. Standardi koje će si postaviti su, kaže Relković, visoki. Ide se, kaže, prema igri bez ikakva straha od rezultata.

Facebook Komentari